boon.hu video

2024.06.17. 15:45

Az energiahatékonyságról értekeztek a Bokik székházban - fotók, videó

„Fókuszban az energiahatékonyság” címmel tartott workshopot június 17-én délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozata.

Boon.hu

Soós Attila, az EnergetX Consulting Kft. ügyvezetője is tartott előadást a vállalkozóknak Fotó: Vajda János

A rendezvényt Kiss László, a Bokik Ipari Tagozatának elnökének köszöntője nyitotta meg. Az elnök ismertette a műhelymunka célját, miszerint a workshopon az EKR rendszerrel kapcsolatos ismeretek, javaslatok hangzanak el, olyan információk, amelyek hasznosak lehetnek a cégek mindennapi életében. Megoldások, amelyek a jelenlegi energiakrízisben segítséget nyújthatnak, és pályázati lehetőségek hangzottak el, amelyeket érdemes kihasználni. 

Új dimenziók az energiahatékonyságban

A nyitó előadást „Az energiahatékonyság új dimenziói” címmel Soós Attila, az EnergetX Consulting Kft. ügyvezetője tartotta. Ismertette az előzményeket, miszerint Magyarország környezetvédelmi és energiahatékonysági vállalásainak teljesítése érdekében vezette be az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert (EKR). Ennek keretén belül pénzügyi támogatás szerezhető azokra az energiafelhasználó által végrehajtott beruházásokra, intézkedésekre, melyek végfogyasztói energiafelhasználás-csökkenést eredményeznek. Ehhez arra van szükség, hogy a felhasználók által elért energiamegtakarításokat az erre jogosult hitelesítő (auditor) szervezetek auditálják, majd tanúsítással lássák el azokat. Ezt követően vagyoni értékű joggal bíró, úgynevezett Hitelesített Energia Megtakarítások (HEM-ek) jönnek létre, amelyek értékesíthetővé válnak a rendszer kötelezettei (energia- és üzemanyag kereskedők) számára. Ezen keresztül a felhasználók jelentős mértékű pénzügyi forráshoz juthatnak, ami érdemben csökkentheti a kapcsolódó beruházások bekerülési költségét, nagymértékben javítva ezen projektek megtérülését.

Energiahatékonysági kötelezettség és kötelezettek

Soós Attila ügyvezető kitért arra, hogy Magyarországon 2021. január 1-jétől vezették be az új szakpolitikai eszközt, az EKR-t.

Az Európában már 16 tagállamban sikerrel alkalmazott rendszer lényege, hogy a kötelezetteknek olyan programokat kell bevezetniük és olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználó oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményezik. Végfelhasználónál elvégzett, hitelesített energiahatékonysági beruházás például egy öreg, nem hatékonyan működő gépsor modernebbre cserélése, épületek felújítása stb. 

A kötelezettségi rendszer kedvezményezettjei a hazai vállalati és lakossági végfogyasztók lesznek, úgyhogy a lakossági energiaárak stabilitása továbbra is fennmarad. Az országunkban a kötelezettek közé tartoznak a villamosenergia-kereskedők, villamosenergia egyetemes szolgáltatók, földgázkereskedők, földgáz egyetemes szolgáltatók, közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítők

Az energetikai audit előnyökkel jár

Az ügyvezető beszélt arról, hogy minden hazai nagyvállalat köteles négyévente energetikai auditot végeztetni, melyben különböző költségkategóriákba sorolva fel kell tüntetni, hogy milyen fejlesztésekkel lenne növelhető az adott vállalat energiahatékonysága. Kitért arra, hogy az EKR rendszer bevezetését követően teljesen új megvilágításba kerülnek az egyes energiahatékonysági beruházások megtérülési számai, így a vállalkozásoknak a törvényi kötelezettségen túl is célszerű lehet ezek alapján átvilágítani a működésüket. 

Az energetikai audit legfontosabb előnye, hogy átvilágítja a cég helyzetét és innen már látni lehet, merre érdemes elindulni, ez azt jelenti, ha egy cég erre nem kötelezett, akkor is érdemes igénybe venni. Négy, öt intézkedési javaslat szinte mindenhol születik, ilyenkor megtörténik az energiapazarlási pontok beazonosítása, majd az energiahatékonysági javaslatok is megszületnek. 

További aktualitások az energiaszektorban 

A nap további részében Csata Zsolt, az EnergetX Consulting Kft. energetikai auditora beszélt az EKR aktualitásairól. Ujvári Erika, a Free Sun Energy Bt. értékesítési igazgatója a hőenergia-tárolás jövőjéről, illetve Dobák László, a HeatVentors Kft. patnerkapcsolatok vezetője a HeatTank hőenergiatárolási megoldásokat ismertette. A program zárásaként a CreativEnergy Kft. részéről Sedlák Gábor ügyvezető hővisszanyerési megoldásokat mutatott be.

A nap zárása képpen kerekasztal beszélgetés következett, amelyen részt vett még az Erste Bank Észak-Kelet Magyarországi Vállalati Régió részéről Sumi Csaba régióvezető és a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. részéről, Andorka Miklós stratégiai vezérigazgató-helyettes.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában