Programok

2024.02.28. 11:55

Megújult terekkel vár a Vasgyári Közösségi Ház

2021-ben bezárták majd 2023-ban a felújítást követően újra nyitották a Vasgyári Közösségi Házat. A patinás jellegzetes külső ugyan megmaradt, a megújult tereknek köszönhetően azonban új programoknak és közösségeknek ad otthont az épület.

Galambos Eszter

A Vasgyári Közösségi Ház épülete

Fotó: Bujdos Tibor

Tavaly nyitottunk újra egy másfél éves bezárást követően – meséli Pál Mónika a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kulturális menedzsere a Vasgyári Közösségi Ház intézményvezetője. A bezárásra azért volt szükség mert teljes felújításon esett át az épület, leginkább a terek megújítására volt szükség, a tisztasági festésen túl, ami a leglátványosabb, rengeteg belső munkálat történt. 

20240212 Vasgyári Közösségi Ház14
A Vasgyári Közösségi Ház belső tere
Fotó: Bujdos Tibor

A lakás jellegét a ház ugyan így is megőrizte de mivel a befogadóképesség növelve lett - falak kerültek ki, ezáltal a terek összenyithatóvá váltak - így mint egy kisebb művelődési ház funkcionál tovább.

Egy kis vasgyári történelem

A Vasgyári út 24. szám alatt található patinás épület 1889-1895 között épült, Szvetlik Mátyás tervei alapján. A mindenkori gyárigazgatók lakásában hét szoba, cselédszoba, konyha, fürdőszoba is volt. Az épület verandával rendelkezett nagy kertjét részben gazdasági célra használták, részben parkosították. Az 1950-es években az épület a Lenin Kohászati Művek dolgozóinak gyermekeit ellátó bölcsődének adott otthont. 

A parkosított kert egy része a bölcsődéhez tartozott, a nagyobb részt leválasztva, a ház szomszédságában létrehozták az 1980-as években „Szabadság kert” néven ismert parkosított szabadidő központot, játszóterekkel, kertmozival és szabadtéri színpadokkal. Sok generáció töltötte itt első éveit, majd 2001-ben megszűnt a vasgyári bölcsőde. A Vasgyári Közösségi Ház 2002-ben kezdte meg működését, az Ady Endre Művelődési Központhoz tartozott. 2012-től a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. telephelyeként működik.

Megújult terek és új funkciók

Szemben a bejárattal található az úgynevezett szalon, amiből nyílik a téli kert. Bár csak nyolc fő fér el benne ezt a részt kifejezetten szeretik a vendégek, ezért az itt dolgozók rengeteg virággal teszik még hangulatosabbá - meséli a vezető.

A szalonból nyílik a két helyiség összenyitásából kialakítható terem, ahol helyet kapott egy dobogó magasságú színpad. Itt van a házon belül arra lehetőség, hogy akár koncerteket akár ültetett előadásokat is lehet tartani. A tervek szerint a vezetői iroda mellett lesz egy állandó kiállítás. Ide kerülnek majd a bezárt Bartók Béla Művelődési Házból az ott működő régi vasgyári egyesületek és képzőművészeti csoportok relikviái. 

A ház emeletén a felújítás után egy igényes közösségi tér és öltözők lettek kialakítva. amelyet mozgásos foglalkozásokra vagy kiscsoportos találkozásokra lehet használni. Itt van még három kisterem, az egyikben a Diósgyőri Vasas Képzőművész Egyesület kapott helyet, ők még most rendezkednek be.

Egyre több program van

Hastánc, ETKA jóga, line dance- sorolja a vezető a mozgásművészeti foglalkozásokat, amelyek népszerűek a házban. Jelenleg tizennégy közösségnek adnak helyet. Új profil, hogy befogadnak klubkoncerteket is. A Későn szóltál! nevű zenekar itt tartja havonta teltházas rendezvényeit, amire közel száz-százhúsz főt jelent, de az Érzés zenekar, a Miskolci Körforgalom, valamint a 8Kéz Retro Rock Band is koncertezett már a ház falai között. 

A kertet is tesztelték tavaly a Kék és Narancssárga Produkció Cipő Emlékkoncertje és a szeptemberi családi nap keretein belül kiderült, hogy nagyon hangulatos és megfelelően működő helyszín lehet szabadtéri programok esetében. Igény esetén kisebb létszámú, bensőséges családi rendezvénynek is helyet tudnak biztosítani kint is bent is.

Áprilisi koncertek

Az egyre népszerűbbé váló koncertek sora folytatódik április 5-én a Miskolci Körforgalom, 13-án az Ildi Rider zenekarok koncertjeivel. Április 26-27-én egy nagyszabású Rock Weekendre várják majd a műfaj rajongóit, két este összesen hat zenekar fellépésével, a Közösségi Ház kertjében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában