Építenek

2024.02.02. 07:00

Harctérhez hasonlít most a Miskolci Kálvária (fotókkal)

Hamarosan újra hétre egészül ki a Kálváriadomb stációinak száma és a Golgota-csoportot is felújítják.

Szaniszló Bálint

Kibontották és felújításra elszállították a Kálváriadombról a stációkat.

Fotó: Ádám János

Nem fest most túl barátságos képet a miskolci kálváriadomb, de ez most nem a pusztulás, hanem a megújulás egyik állomása. Bontás nélkül ugyanis nem lehet építeni. 

Hosszú évek óta szeretné rendbe hozni a romos állapotú Miskolci Kálváriát kezelője, a Mindszenti Plébánia. 

Egy építőipari vállalkozás karolta fel az ügyet, összesen 50 millió forint saját forrásból történik meg a rekonstrukció. Tavaly ősszel végezték el a stációk bontását, folyamatban van a restaurálás.

A huszonnegyedik órában 

A Boon.hu-nak nyilatkozva Juhász Ferenc atya elmondta, hogy a 19. század vége felé vásárolták meg az épületet, és ráépíttették a kálváriát a stációkkal. A kálváriák egyébként tizennégy állomásosak szoktak lenni, de ennek hét állomása van. Aztán két stációt lebontottak, amikor építették a jelenleg a Herman Ottó Múzeum központjának helyet adó épületet.  

A kálvária felújítása nem tűrt halasztást, mert kilazultak a kövek, a vasrácsok elrozsdáltak, vagy ellopták őket. Ez egy szakrális terület az elcsendesedésre. Szentmiséket is szoktunk itt bemutatni a Kálvária-búcsú alkalmával a kápolna előtt, ami mindig a szeptember 14-ei Szent Kereszt felmagasztalása ünnephez kötődik. Emiatt tartottam fontosnak, hogy imádsággal kezdődjenek a munkálatok

 - fogalmazott Juhász Ferenc.

Jótékony segítség 

„A miskolci származású és Miskolc Mindszent városrészéhez erősen kötődő, jelenleg Budapesten élő Piukovics-testvérek átérezték a helyzetet, és vállalták, hogy 25 millió forinttal hozzájárulnak a felújításhoz. Mint építőipari vállalkozás maguk is kiveszik a részüket a munkából, amely így plusz 25 millió forint saját forrásból, tehát összesen 50 millió forintból kezdődhetett el a munka. Ez nem fedezi a kápolna felújítási költségeit, ezért az kimarad ebből a projektből. A tervünk az, hogy idén szeptemberre, a következő búcsúra befejezzük a teljes munkafolyamatot. Az átadó ünnepséget egy nagyszabású zarándoklattal kötjük majd össze " – fogalmazott a plébános.

Izgalmas feladat  

„Építőipari vállalkozásunk van Budapesten, ami jól ment az elmúlt években, és úgy gondoltuk, hogy ennyivel tartozunk a szülővárosunknak – árulta el Piukovics István. - Öten vagyunk testvérek, és vallásos római katolikus család a miénk. Négyen dolgozunk ebben a vállalkozásban, az egyik öcsénk pedig papnak tanul, szeminarista. Gyermekkorunkban nem messze laktunk a Miskolci Kálváriától, itt szánkóztunk, ezért szeretnénk ezt felújítani." 

„Nagyon izgalmas számunkra, hogy a feladat egy részét szinte teljesen a nulláról kell megvalósítanunk – nyilatkozta a Boon.hu-nak Dani Gyula, a stációkat restauráló Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. ügyvezetője. - A leomlott stációkról megmaradtak régi rajzok, de azt a kivitelezés során nem fogjuk tudni használni. A művész stílusáról kerestünk anyagokat, amiket a meglévő stációkkal összevetettünk. Május közepére tervezzük, hogy visszahelyezzük a felújított stációkat a helyükre."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában