Miskolc

2022.12.01. 20:00

Ilyennek képzelik el a jövő Népkertjét Miskolcon

Legyen zöld, erre voksoltak a legtöbben a városlakók közül, amikor a nagy belvárosi parkról kérdezték őket.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Milyen lehetőségei vannak a miskolci belváros legnagyobb összefüggő zöldterületének, a Népkertnek környezeti, kulturális, közösségi és intézményi szempontból? Ez volt a témája a II. Városi Estnek, amelyet – stílusosan a Népkerti Vigadó adott otthont.  

A közös tervezés első lépése bevonni az állampolgárokat a döntés-előkészítési folyamatokba. Azokat a Népkerthez kapcsolódó tényeket ismerhették meg a résztvevők, amelyek egy jövőbeni fejlesztés során behatárolják majd a lehetőségeket.

A város tüdeje 

Leszögezhető, hogy a Népkert elsődleges funkciója az, hogy „a város tüdeje”, azaz, hogy a park funkciója a legfontosabb. Éppen ezért halaszthatatlan feladat, hogy a rohamosan öregedő növényeit folyamatosan meg kell újítani. Tény azonban, hogy a város számára a jelenlegi uniós költségvetési ciklusból Miskolcnak megítélt területfejlesztési pénzekből lehet majd erre a célra nagyobb összegeket fordítani.  

Előzetesen készült egy online közvéleménykutatás, amely ez előbbi megállapítást erősítette, azaz a válaszadók döntő többsége azt mondta, hogy nincs szükség újabb attrakciókra a Népkertben, mert  „zöldterületként” látnák szívesen a továbbiakban is a városlakók, viszont a fák és bokrok állapota mellett nem mentek el szó nélkül. Ezek a kifejezések fordultak elő legtöbbször a véleménynyilvánításokban: kikapcsolódás, nyugalom, a város tüdeje, oázis, park, közösségi tér, ikonikus terület. A vártnál kevesebben emlegették randihelyként a területet, de ez a kétséges közbiztonságnak is betudható. Ezen a területen is van tehát tennivalója a városnak.

Séta és kocogás 

Sokan képzelik el sportra alkalmas területnek a Népkertet. A válaszadók 60 százaléka a futást említette, ez feltehetőleg a tavasz óta működő rekortán futópályának köszönhető. Fantáziát látnak még a különböző labdajátékokban, a kondiparkban, és a zöldfelületek felhasználásával csoportos mozgás találkozóhelyként is említették.  

A jövő Népkertje tehát egy, a mostanihoz hasonló kinézetű parkként képzelhető el, ahová leginkább sétálni és futni járnak az emberek. Hiányolják a mosdót és illemhelyet. Látogatottság szempontjából a délutáni napszak látszik a legvonzóbbnak, ennek oka az is lehet, hogy a jelenlegi Népkert közvilágítása meglehetősen hiányos.  

A többség szerint nem lenne szükség több szoborra a parkban, de a Sissi-szobrot méltóbb környezetben látnák szívesebben. Olyan is akadt, aki a park névadójaként is szívesen látná a magyarok kedvenc királynéját.

Bővítési lehetőségek 

Szó volt arról is, hogy a Népkert eléggé körbehatárolt, ezért sem lenne jó, ha olyan attrakciókat helyeznének el benne, amellyel újabb zöldterületeket vennének el. A terjeszkedés lehetőségei is felvetődtek. Ebből a szempontból a sportcsarnok előtti terület látszik elfogadhatónak, illetve meg kellene teremteni annak lehetőségét, hogy a sétálók akadálytalanul átjuthassanak az Avas alján lévő Kálvária dombhoz, amely a régi időkben amúgy is szerves része volt a Népkertnek. Egyik lehetőség egy, a környezetbe illeszkedő gyalogos felüljáró megépítése a négysávos út felett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában