boon.hu video

2023.11.29. 20:00

Eredeti stílusában épül újjá a Miskolci Kálvária (fotókkal, videóval)

Hamarosan újra hétre egészül ki a kálvária stációinak száma és a Golgota-csoportot is felújítják.

Detzky Anna

Hosszú évtizedek pusztulása után végre új köntöst kaphat a Kálvária-domb Miskolcon

Fotó: Ádám János

Évek óta szeretné rendbe hozni a romos állapotú Miskolci Kálváriát a Mindszenti Plébánia. Tavaly, egy építőipari vállalkozás felkarolta az ügyet, és élére állt a felújításnak, amely 50 millió forint saját forrásból valósul meg. A munkálatok november 29-én, szerda reggel bontással kezdődtek, amit Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa áldott meg imádság keretében, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola tanulói és a sajtó képviselői társaságában.

Az elcsendesedés helye

- A 19. század vége felé az egyik elődöm ezt a területet megvette és ráépíttette ezt a csodálatos kálváriát stációkkal. A latin stáció jelentése a hely, ahol megállunk. A kálváriák jellemzően tizennégy állomásosak szoktak lenni, de a miskolcinak hét állomása van – ismertette Juhász Ferenc atya. - Két stációt lebontottak, amikor építették a kommunista pártházat, ami ma a Herman Ottó Múzeum központi épülete. A felújítás nem tűrt halasztást, mert már kilazultak a stációk kövei. A vasrácsok pedig, amelyek védték Krisztus szenvedésének ábrázolását elrozsdáltak, vagy ellopták őket. Ez egy szakrális terület az elcsendesedésre. Szentmiséket is szoktunk itt bemutatni a Kálvária-búcsú alkalmával a kápolna előtt, ami mindig a szeptember 14-ei Szent Kereszt felmagasztalása ünnephez kötődik. Emiatt tartottam fontosnak, hogy imádsággal kezdődjenek a munkálatok.

Felerészt adományból

A kápolna kivételével szinte teljes körű felújítás valósulhat meg.

- Már az előző plébánosok, Berkes László atya, Palánki Ferenc, az Egri Főegyházmegyei segédpüspöke és magam is úgy gondoltam, hogy kellene kezdeni valamit a területtel. A miskolci származású és Mindszent városrészhez erősen kötődő, jelenleg Budapesten élő Piukovics-testvérek látták a pusztulást és vállalták, hogy 25 millió forinttal hozzájárulnak a felújításhoz. Mint építőipari vállalkozás, maguk is kiveszik a részüket a munkából, amely így plusz 25 millió forint saját forrásból, tehát összesen 50 millió forintból el tud indulni. Ez nem fedezi a kápolna felújítási költségeit, ezért az kimarad most. A stációk köveit elemenként elszállítják egy kőrestaurátor műhelybe, ahol kiegészítik és amit pedig szükséges, azt újrafaragják. Emellett a hiányzó két stációt is vissza fogják állítani egy kicsit feljebb, mint, ahol eredetileg voltak. Továbbá a Golgota-csoportot, amelynek a kövei nagyon megereszkedtek, szintén restaurálják, valamint a stációkat összekötő, egykor jól járható út is megújult. A Losonczy-kriptát egy magáncsalád bérli, amit ők szeretnének helyreállítani. A tervünk az, hogy jövő szeptemberre, a következő búcsúra befejezzük a teljes munkafolyamatot. Az átadó ünnepséget pedig egy nagyszabású zarándoklattal kötjük majd össze – fejtette ki a Mindszenti Templom plébánosa.

Az alkotó munkái alapján

A kivitelezők is szívügyüknek tekintik ezt a munkát.

- Építőipari vállalkozásunk van Budapesten, ami Isten kegyelméből viszonylag jól ment az elmúlt években, és úgy gondoltuk, hogy ennyivel tartozunk a szülővárosunknak – árulta el kollégánknak az adományozók képviseletében Piukovics István. - Öten vagyunk testvérek, és vallásos római katolikus család a miénk. Négyen dolgozunk ebben a vállalkozásban, az egyik öcsénk pedig papnak tanul, szeminarista. Gyermekkorunkban nem messze laktunk a Miskolci Kálváriától, itt szánkóztunk, ezért szeretnénk ezt felújítani. Isten sok mindennel megáldott minket, és úgy érezzük, hogy ezzel csak továbbadjuk most, amit kaptunk tőle és az egyháztól.

- A kő és műkő szakterületen belül sokféle munkát kell végezni, de a restaurálás és felújítás a kedvenceink közé tartozik. Nagyon izgalmas számunkra, hogy a feladat egy részét szinte teljesen a nulláról kell megvalósítanunk – mondta Dani Gyula, a stációkat restauráló Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. ügyvezetője. - A leomlott stációkról megmaradtak régi rajzok, de azt a kivitelezés során nem fogjuk tudni használni. Viszont a művész stílusáról tudunk keresni anyagokat, amiket a meglévő stációkkal összevetünk. Ezek alapján készítünk majd egy mintát az új stációkhoz, amelyeket szakmai zsűri bírál el. Utána készülhetnek el gipszből, majd kőből. A meglévő stációk bontását nagyon szeretnénk öt nap alatt elvégezni. Azonban mivel nagyon csúszós a terep, így kettőhöz utat is kell építeni, így valószínűleg több időre lesz szükségünk. Május közepére tervezzük, hogy visszahelyezzük a felújított stációkat a helyükre.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában