Anno

2024.02.17. 12:30

Bejelentették, hogy újjáépítik a sárospataki templom tornyát

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1964. február 20-án jelentette be a jó hírt: nem maradhat rossz állapotban a pataki várnegyed egyik legszebb középkori épülete.

Boon.hu

A sárospataki vártemplom napjainkban

Fotó: MW

A sárospataki vár egyik legszebb középkori épülete a római katolikus templom – emlékeztetett a megyei napilap hatvan évvel ezelőtti írása. 

Az olvasók történelmi tudását tágítva a cikk azt is részletezte: a háromhajós templomot, amelyet tíz eredeti, gótikus, kőrácsos ablak díszít, 1492-ben építették. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és az évszázadok nem múltak el felette nyomtalanul. Többször leégett. A tűz az 1600-as években elpusztította a déli tornyot, az abban levő óraszerkezetet, a harangjátékot, valamint eredeti gótikus boltozatrendszerét

1786-ban a templom új tornyot kapott, és ekkor alakult ki belső berendezése is. Főoltárát a budai karmelitáktól, mellékoltárait pedig a trinitáriusok megszűnt pataki kolostorából vitték át. 

A templom alatt temetkezési hely van. Ott van többek között Lorántffy Zsuzsanna és II. Rákóczi György sírja – tudatta az összefoglaló. 
Az értékes középkori műemléktemplom az utóbbi fél évszázad alatt igen megrongálódott. Tornyának tartógerendái elkorhadtak, az épület fala megrepedezett, vakolata lehullott. Ezért a Műemlékfelügyelőség elhatározta helyreállítását. A munkákat, amelyre mintegy másfélmillió forintot fordítanak, megkezdték. 

Eddig lebontották az elferdült és beszakadással fenyegető templomtornyot, és azt ideiglenes tetővel látták el – vázolta hatvan évvel ezelőtt az újság, hozzátéve: 1964-ben hozzáfognak a torony újjáépítéséhez és a templom építésztörténeti kutatásához. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában