Tudta?

2023.11.17. 07:00

Így is lehet fizetni majd a miskolci fizető parkolókban

Miskolc - Elkezdődött a korszerűsítés, a huszonegyedik századnak megfelelők lesznek a miskolci parkoló automaták.

Szaniszló Bálint

A sárga zónákhoz fognak tartozni az új parkolók

A terveknek megfelelően elindul a teljes parkolási rendszer korszerűsítése Miskolcon. Jelenleg összesen 135 automata segíti a fizetős parkolást a városban. 

Első lépésként elkezdődnek az automaták cseréjének munkálatai. Az első szakaszban a kevésbé frekventált helyeken végzik a korszerűsítést, és az adott helyszínen - a munkavégzés ideje alatt – nem kell parkoló díjat fizetni.  

A tervek szerint a hétvégén – amikor nincs díjfizetési kötelezettség – kerülnek sorra a nagyobb forgalmat lebonyolító helyszínek, mint a Búza tér vagy a Bazár-tömb. A teljes cserét követően már bankkártyával is fizethet a parkoló autós az automatáknál.

Döntöttek 

A miskolci közgyűlés városházi többsége a legutóbbi ülésén igent mondott a „Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016-os önkormányzati rendelet tervezett módosítására, így 2024. január 1-jétől újabb négy közterület válik fizető parkolóvá a vármegyeszékhelyen. Az érintett területekre már olyan automatákat telepítenek, amelyek alkalmasak bankkártyás fizetésre. 

Fizető parkolóvá válik jövő év elejétől a Zombori utca, a Szeles utca, a Hatvanötösök utcája és az Eperjesi utca közötti szakasza, a Katowice utca, a Szentpéteri kapu 77-99. közötti ki-behajtótól a Katowice utca 6. melletti garázssor közötti terület, valamint a Budai József utca, a Görgey Artúr utca és a Király utca közötti szakaszon.

A lakosság kérte  

Mint megtudtuk, az említett területek fizetővé tételét a lakosság kezdeményezte. Mind a négy terület az úgynevezett sárga zónás parkolóövezetbe fog tartozni. Összesen 9 parkolóóra beszerzése válik szükségessé a fizető parkolókat üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. számára. 

Érdekesség, hogy tavaly júniusban, a miskolci közgyűlési ülésen a városvezető frakció tagjainak igen szavazataival öt terület lett idén január 1-jével a fizető sárga zóna része.  

Januárban volt a nagy váltás 

A legnagyobb terület, amely januártól fizetővé vált a Malomszög, a Serház, a Tizeshonvéd, a Nagyváthy és a Petőfi utca által határolt rész, ahol 306 parkolóhely van, amely addig ingyen volt használható. Száznyolcvan parkolóhelyet érintett a döntés a Selyemréten, ahol a Kőrösi Csoma Sándor, a József Attila, a Baross Gábor és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt terület vált fizetővé, beleértve az Éder György, a Bólyai János és a Zsilinszky utcát is.   

Ugyancsak a sárga zóna szerint alakult a tarifája a Sarolta, a Hadirokkantak, a Soltész Nagy Kálmán és Vörösmarty utca által határolt terület 62 parkolóhelyének és ugyanerre a sorsra jutott a Bocskai István utca Bocskai István utca 33. és Vörösmarty utca 84. közötti része. Mindezeken túl fizetővé vált a Szepessy Pál utca, Major utca és Mátyás király utca közötti szakasza, itt 29 parkolóhelyért kell fizetni.  

Az intézkedés egyben már akkor azt is jelentette, hogy a miskolci belvárosban és környékén szinte egyáltalán nem lehet ingyenes pakolási lehetőséget találni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában