boon.hu video

2023.09.28. 07:00

Áldatlan állapotok az Egyetemváros fölötti területen (fotókkal, videóval) - frissítve

Nemcsak gazos, de szemetes is a szóban forgó városrész és a közvilágítás is hiányzik.

Boon.hu

Szeméthalom az egyetem melletti területen

Fotó: olvasó

Nagyon elhanyagolt Miskolcon az Egyetemváros fölötti terület, amely régen a Miskolci Egyetem almáskertje volt, számoltunk be róla egy a közösségi médiában közzétett lakossági észrevétel alapján szeptember közepén. Burjánzik a gaz, a Kiscsermőkei dűlő útjáról leszóródott a kavics, és a közbiztonság is hagy némi kívánnivalót maga után.

Ugyanis egy faház korábban porig égett ott, és egy térfigyelő kamerát is összetörtek nemrég. Időközben a miskolci városháza sajtóosztályától megtudtuk, hogy a terület részben magánszemélyek, részben az egyetem tulajdonában van. Múlt héten olvasói megkeresés érkezett portálunkhoz ugyanezzel a városrésszel kapcsolatban.

„Se fűnyírást, se bozótirtást nem végeznek a területen, és a kőzúzalékot sem teszik rendbe. Minden kívülálló ember odahordja a szemetét, amit senki nem szállít el. A Kiscsermőke dűlőn pedig nincs közvilágítás pedig ott is laknak emberek” – írja a felháborodott olvasó.

Szemétszállítás egyénileg

A városrészhez tartozó közterületi munkákkal kapcsolatban a következő információt kaptuk Miskolc Polgármesteri Hivatalának Sajtó és Kommunikációs Osztályától:

„A jelzett terület külterületi övezetben található. A közút fenntartását a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. végzi, szakembereik a zúzalékos utak javítását éves ütemterv alapján, prioritásokat figyelembe véve teszik. A közvilágítás kiépítése azonban külterületi útszakaszon nem kötelező, belterületbe vonás esetén feltételként előírható annak kiépítése, azonban ebben az esetben, mivel feltételként kerül meghatározásra, a kérelmező feladata a megvalósítás” – tudtuk meg. „A háztartási kommunális szemétszállítási szerződéseket az ingatlanok tulajdonosai egyénileg kötik. A települési önkormányzatok számára feladat a szemétszállítás lehetőségének biztosítása a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló EMMI rendelet szerinti gyakorisággal. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a rendeletnek eleget tesz, azonban, amennyiben egyéni szerződéskötések nem történnek egyes körzetekben, úgy azon területek feltárása nem valósul meg. Amennyiben illegális szemétlerakást észlel valaki, kérjük hívja a Miskolci Önkormányzati Rendészet éjjel-nappal, díjmentesen hívható ügyeleti számát, a 0680/460-046 telefonszámot! Jogsértés esetén, magántulajdonú ingatlannál az ingatlantulajdonos, míg önkormányzati tulajdonban álló ingatlannál a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. az illetékes a felgyülemlett hulladék elszállításában.”

Egyeztetésre lenne szükség 

Mivel a probléma összetett, ezért megkerestük a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, mindkét alkalommal a várost és a Miskolci Egyetem Kommunikációs Központját is. Az egyetem szeptember 29-én délután a következőt írta: 

„A Miskolc Egyetem oktatási-kutatási épületei mellett, nem forgalmas helyen, erdős-bokros területek szomszédságában olyan zárkertes övezet található, ahol nem az egyetemi, hanem többnyire magántulajdonban lévő ingatlanokban életvitelszerűen is élnek családok. A Miskolci Egyetem számára folyamatosan jelentős többletkiadással járó többlet feladatot jelent, hogy az egyetemi területről el kell takarítani az ott illegálisan keletkező hulladékot. A Miskolci Egyetem jelentős költségráfordítással rendszeresen gondozza, rendészeti szolgálata pedig rendszeresen ellenőrzi az egyetemi területet. A Miskolci Egyetem a közeljövőben mindenképpen egyeztetést javasol Miskolc város illetékes szakembereivel és hatóságaival a kialakult helyzet rendezésére.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában