Emlékezés

2024.05.17. 09:20

Zenthe Ferenc fia Bogácson emlékezett édesapjára

A Bogácsi Színészliget az országban egyedülálló hely, ahol minden Nemzet Színésze tiszteletére ültetnek egy nemes fát – sok esetben maga a színművész –, melyek az évek során valóságos élő emlékművekké válnak tisztelegve a magyar színjátszás nagyjai előtt.

Gárdonyi Edina

Ifjabb Zenthe Ferenc sz édesapja emlékére ültetett fa mellett

Fotó: Gárdonyi Edina

Május 12-én, vasárnap újabb fákat ültettek Bogácsi Színészligetbe, és ahogy arról a boon.hu is beszámolt, több művész és sok, már elhunyt Nemzet Színészeinek hozzátartozója is jelen volt az eseményen. A hozzátatozók között jelen volt ifjabb Zenthe Ferenc is, akinek a megjelenése a bogácsi Közösségi házban döbbenetes volt, annyira hasonlít édesapjára. A 2006 júliusában, 86 évesen elhunyt színészlegenda fia büszke, ha valaki azt mondja neki, mennyire emlékeztet az apjára, bár azt is elmondta, hogy fiatal korában inkább az édesanyjára emlékeztettek a vonásai. 

Csak tette a dolgát

A ligetbe érve azonnal az édesapja, vagy ahogyan ő fogalmazott az „öreg Zenthe” piramistölgyéhez vezetett az útja, ami már egészen kimagaslik a többi fa közül, hiszen az elsők között, 2009 áprilisában ültették el. Elmondása szerint akkor nem találták meg a szervezők, idén viszont a legnagyobb örömmel tett eleget a kérésnek, hogy eljöjjön erre a különleges eseményre, mondta, miközben egy szál rózsát tett az apja fája elé, amire később jelképesen újra földet húzott. „Az öreg Zenthe csinálta a dolgát, ha kapott egy díjat, nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget, csak tette tovább a dolgát” – válaszolta meghatódva arra a kérdésre, mit jelent neki a fa előtt állni, ami talán évszázadokig fogja hirdetni az apja nevét. Elmondta azt is, hogy bár a színészi pálya csábította, végül mégis villamosmérnök lett, amit nem bánt meg, mert szakmájának köszönhetően bejárta a világot. A mérnöki pálya sem volt idegen a családjukban, hiszen apai nagyapja bányamérnök volt.

Apja öröksége mindig is fontos volt számára, és igyekszik azt méltóképpen ápolni. Ennek az is része, hogy ha meghívják egy megemlékezésre, örömmel vesz részt azon. Bogácson először jár, és nagyon tetszik neki a vidék, a helyiek kedvessége. Különösen megható számára, hogy a Színészligetben elültetett fa révén édesapja emléke tovább él, és generációkon átívelő üzenetet hordoz a magyar színjátszás nagyságáról és fontosságáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában