Nem egyszerű...

2023.08.15. 20:00

Mit tehetünk, ha egy szomszéd hulladékokat gyűjt?

Portálunk összeszedte a jelenleg hatályos jogszabályokat, amelyet egy tulajdonos tehet abban az esetben, ha egy renitens szomszéd a felhalmozott szeméttel keseríti meg a mindennapjait.

A diósgyőri városrész egyik kertesházas övezetében csordultig telt szeméttel egy porta. Hiába fordult a szomszéd különböző hatóságokhoz, a helyzet máig megoldatlan, írtuk nemrég

Fotó: Ádám János

Mit tehet az a szomszéd, akinek megkeseríti egy kényszeres gyűjtögető a mindennapjait? Korábban írtunk arról, Miskolcon a diósgyőri városrész egyik kertesházas övezetében csordultig telt szeméttel egy porta, ami miatt a szomszédok évek óta szenvednek. Akkor a szomszédok elmondták, hogy több hatósághoz is fordultak, de egyelőre érdemi előrelépés nem történt az ügyben, kizárólag az önkormányzat sújtotta félmillió forintos büntetéssel a renitens telek tulajdonosát. Utánanéztünk, hogy ilyen esetben mely hatósághoz érdemes fordulnia egy károsultnak, ha minél hamarabb szeretné visszakapni a régi életét. Ilyen esetben a „szemetet” felhalmozó tulajdonostárssal szemben az illetékes kormányhivatal járási hivatalának népegészségügyi osztálya (korábban ÁNTSZ) tud eljárni, így hozzájuk érdemes a leghamarabb fordulni.

A költségek a renitens tulajdonost terhelhetik

Az eljárás kérelem alapján indul meg, a költségeket az eljáró hatóság viseli, amennyiben a folyamat határozattal zárul, a költség ráterhelhető a kötelezettre, jelen esetben a renitens tulajdonosra. Amennyiben alaposan feltételezhető, hogy magánlakásban vagy a hozzá tartozó ingatlanon a hulladékgyűjtés közegészségügyi szempontból súlyosan kifogásolható, akkor a kistérségi népegészségügyi intézet helyszíni ellenőrzést végez, és intézkedést kezdeményez. Ezzel együtt viszonylag kevés olyan eset van, amikor egy önkormányzat hatósági eszközökkel be tud avatkozni egy társasház működésébe. Az önkormányzatok csupán törvényességi felügyeletet látnak el, azoknál az eseteknél, amikor az együttélési szabályok be nem tartásáról vagy antiszociális viselkedésről van szó, nem rendelkeznek hatáskörrel. Miskolcon is vélhetően azért járhatott el az önkormányzat, mert a szemét már a közterületen is felhalmozódott, amely vélhetően a telekről származott. Fontos megjegyezni, hogy egy-egy ilyen eljárás hosszadalmas és bonyodalmas, gyakran a tulajdonos felkutatása is nehézkes, ilyen volt korábban egy Kuruc utcai ingatlantulajdonos esete, akinek az erkélyén és a lakásában jelentős mennyiségű galambürülék halmozódott fel, amelyek a szomszédok életét keserítették meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában