Jubileum

2023.06.07. 21:06

Százhúsz éves a miskolci Népkerti Vigadó (fotókkal, videóval)

A születésnapi ünnepségen a Vigadó kezdeteit idézték fel történetekkel, régi ételekkel, zenével és tánccal.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

A 2023 év ünnepi év a Népkerti Vigadó és Söröző számára, ezért a 120 éves évforduló alkalmából, 2023. június 7-én, 17 órától egy emlékvacsorát rendeztek régi menüsorral, ahol a korabeli Népkert és a Vigadó kezdeteit idézték fel. Az Adler Károly építész tervei alapján készült Népkerti Vigadóban, 1903. június 7-én tartották az első hivatalos rendezvényt. Korabeli táncokat mutattak be a Miskolcz-Revital Tánc Sport Egyesület táncosai. Zenei műsort adott a Capriccio duó a régi idők dallamaival.

Pavilonból sportkomplexum

„1903. május 31-én nyílt meg a Népkerti Vigadó és a június 7-én először kereskedők bálját tartottak itt. A Vigadó épülete kezdetben másképpen nézett ki. A Népkert pedig a Vigadó szerves része” – mondta múltidézőjében Reiman Zoltán helytörténeti kutató, aki korabeli képeslapokat is mutatott vetített képes előadásában. „A miskolci Kálvária felszentelésétől, 1864-től vették birtokba a miskolciak a Népkertet. Korábban a Lövölde-kertből, a Népkertből és az Erzsébet-kertből állt a mai terület. 1872-ben alakult meg a Lövész-egylet, innen kapta a nevét a Lövölde-kert. Lévay József nevezte először Népkertnek a mai Népkertet. 1878-ban alakult meg a Népkerti Bizottság, amelynek célja az volt, hogy egy pavilont létesítsen. 1889-ben nyitotta meg a horvát származású Musinczky Lucian katonatiszt az Erzsébet-kertet, akit Miskolc díszpolgárává avattak. A népkerti sportpályát pedig 1926-ban adták át. 1885 és 1888 között még egy fából készült Vigadó működött. A kő épület Adler Károly építész, Miskolc város főmérnöke tervei alapján készült el 1903-ra egy 1400 négyszögöl méretű területre. A miskolciak tetszését nem nyerte el, mert nagy hodálynak találták. Eleinte kérték, hogy a képviselő-testület költözzön ide, de aztán megszerették. 1914-ben az osztrák Ferencz Salvátor főherceg, Mária Valéria férje látogatott el ide. Az I. világháború előtt már elveszítette a vendéglátóipari funkcióját és kosár- és teniszpályák kiszolgáló egysége lett. 1927-re lett kész a mai épület, amit mai formájára Hajós Alfréd alakított át. Még egy tribünt is építettek és volt egy szabadtéri szórakozóhely is. Puskás Péter Ybl-díjas építész is felújította a 2000-es évek elején. 2017-ben történt az utolsó nagy fejújítás, amikor dr. Barkóczi István lett a tulajdonos.”

Szívből vezeti a Vigadót

A Népkerti Vigadó és Söröző tulajdonosa szerényen és szűk szavúan köszöntötte a jelenlévőket.

„Itt laktam a Népkert közelében, minden gyermekkori emlékem és romantikus élményeim is idekötődnek. Szívből vezetem a Népkerti Vigadót és a városban még nagyobb szerepet szeretnénk adni neki a menedzsmenttel, hogy a régi hangulat visszatérhessen ide. Szeretnénk, hogy a Vigadó, a Népkert szívében kiemelt szerepet kapjon az egész városban” – emelte ki köszöntőjében dr. Barkóczi István. "A jelenlegi épületet Rudolf Mihály építész irodája tervezte. Abban, hogy így áll és elkészült egy év alatt a technikával, világítással együtt, a legnagyobb szerepet Veres László, a Népkerti Vigadó és Söröző kommunikációs igazgatója játszotta."

Olimpikonok gyűjtőhelye

Fedor Vilmos kulturális polgármesteri megbízott további érdekességeket osztott meg a Vigadóról.

„A Vörösmarty Mihály utcában születtem és nagyon sokat jártam ide. Zenészként is játszottam a Vigadó sörözőjében. A város vezetésének nagyon fontos feladata, hogy az ikonikus helyeket megóvja és támogassa. Idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház. Déryné itt a Vigadó helyén jött be szekérrel Miskolcra. A Mindszenti templom területe akkor külön település volt Mindszent néven. Miskolc határában kétszer zökkent meg a szekér Mindszent előtt és után” – idézte fel Fedor Vilmos. „Azt sem szabad elfelejteni, hogy innen indult el Farkas Gizella, aki minden idők legnagyobb asztaliteniszezője volt egyéniben. Rákosi Mátyás egy cigarettatartóval ajándékozta meg. Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező is innen indult. Gerevich Aladár hétszeres olimpiai bajnok vívó is itt kezdte a pályafutását. Szerintem nincs az országban még egy olyan épület, ami ennyi világhírű sportolóval büszkélkedhet.”

A következő félév programjai a Vigadóban:

Minden hónap második vasárnapján, ebédnél a Premier Alapfokú Művészeti Iskola diákjai lépnek fel.

Júniusban az Allegra Quartet filmzenéket játszik.

Júliusban a Miez Műhely a Miskolci Illés Emlékzenekar akusztikus koncertjével érkezik.

Augusztusban a Hercegkúti Német Tánccsoport lép fel bajor grill est keretében tangóharmonika zenével.

Szeptember Kökény Attila ad koncertet.

Októberben Péter Srámek Zámbó Jimmy dalokat fog énekelni.

Novemberben Szulák Andrea hozza magával a Szakíts, ha bírsz! színpadi előadást.

Decemberben meglepetés program készül.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában