Blamázs

2023.05.01. 07:00

Egy éve repült el a miskolci repülőtér, az új egyelőre csak álom

A város azt ígérte, lesz, de még csak a megvalósíthatósági vizsgálat folyik a Sajópetri mellett lévő kiszemelt területen.

Szaniszló Bálint

Ennyi van a volt miskolci repülőtérből.

Fotó: SZB

Pontosan egy évvel ezelőtt április 30-án nagy volt légi forgalom a miskolci repülőtéren és környékén. Nem csoda, hiszen az volt az utolsó nap, amikor eredeti funkciójában, azaz le- és felszállásra használi lehetett a területet.

Másnaptól, azaz május 1-jétől viszont kiemelt ipari fejlesztési területté alakult át a reptér azzal a tervvel, hogy befektetők számára értékesítik.  

Mindez végülis villámgyorsan megtörtént, mert - mint a boon.hu beszámolt róla - ma már a Bosch logisztikai bázisa épül 80 milliárd forintos beruházás keretében. Tehát már azok sem reménykedhetnek bármiféle kedvező változásban, akik a végsőlig kitartottak a reptér funkció megtartása mellett.

A Borsod Megyei Repülő Klub korábbi épületeinek többségét lebontották, ma már szinte nyoma sincs az egykori repülőtér funkciónak. Annak idején, amikor a repülőtérbúcsúztató eseményt szervezte a repülőklub és fogalmuk sem volt, hogyan tovább, azt a tájékoztatást kapták Veres Pál miskolci polgármestertől, hogy Sajópetrinél épül majd az új repülőtér. Akkor úgy tűnt, hamarosan lesz hova menniük, és csak ideiglenesen kell másképpen megoldani eszközeik, gépeik tárolását és a repülést.

Nem így történt.

Fantom új repülőtér 

A lehetséges új repülőtérrel kapcsolatban mindössze azt tudni, hogy határozatlan időre kötött szerződést a miskolci önkormányzat a Sajópetri melletti területre, ahová a repteret építené. Mint megtudtuk, folyik a megvalósíthatósági vizsgálat az egyébként 900 méter hosszú, körülbelül 13 hektáros területre, azonban a leendő repülőtérre még nem állnak rendelkezésre tervek. Mindez azt jelenti, hogy nagyon elhúzódó folyamatról lehet szó.

Egy leendő repülőtérre hatalmas szüksége lenne Miskolcnak, nemcsak a sportrepülés miatt, hanem ma már a potenciális befektetők is fontosnak tartják, hogy repülőgéppel is megközelíthető legyen a település, ahol befektetni szándékoznának.

Az is tény, hogy az elmúlt időszakban jelentős mértékben romlott a gazdasági helyzet, azaz ezernyi más, fontosabb probléma akadhatott egy repülőtérnél. Ám mégis felmerül a kérdés, hogy történt-e valamilyen előrelépés az ügyben. Korábban szó volt arról, hogy a kormány támogatja a megyei jogú városokat abban, hogy ott repülőterek épülhessenek, de ilyen jellegű konkrét kormányzati döntésről, koncepcióról nem tudni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában