Döbbenet

2023.04.25. 20:00

Ennyit változott az egykori miskolci repülőtér egy év alatt (fotókkal, videóval)

Gigaberuházás kerítése állja el az útját azoknak, akik be akarnának menni arra a területre, ahol tavaly ilyenkor még repülők szálltak le és fel Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Miskolci repülőtér: múlt és jelen.

Fotó: Ádám János és Szaniszló Bálint

Vasárnap este 7 óra körül is még javában dolgoztak a munkagépek a volt miskolci repülőtéren, ahol – a jelek szerint „rohammunkában” – a Bosch épít egy hatalmas logisztikai bázist.

Fotó: Szaniszló Bálint

Pár hónapja még csak arról írtunk, hogy a Herman Ottó Múzeum szakemberei elvégezték a terület előzetes régészeti feltárását és megkezdődött az építkezés hatósági engedélyezési folyamata. Aztán nemrég megtörtént maga a bejelentés is.

Mindehhez képest azt tapasztalhattuk, hogy a beruházás javában elkezdődött, a földmunkagépek folyamatosan dolgoznak és már áll a csarnokszerkezet jelentős része.  

Iparterületté avanzsálódott 

Amint a Boon.hu részletesen foglalkozott vele, a miskolci városi közgyűlés korábbi döntése nyomán a volt miskolci repülőteret bezárták, a testület kiemelt fejlesztési területté nyilvánította helyet azzal a szándékkel, hogy kereskedelmi-szolgáltató gazdasági zónává alakítsák át.

Az indokok így hangzottak: „A Mechatronikai Ipari Park területének növelésével olyan üzemek letelepedését akarják elősegíteni, amelyek kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet folytatnak. Ez a szándék összhangban van a város hosszú távú fejlesztési céljaival, valamint igazodik a valós piaci helyzethez. A terület elhelyezkedése kedvező, hiszen az M30-as autópálya, illetve a 26-os főközlekedési út is könnyedén elérhető a mellette elvezető miskolci elkerülőúton. Az sem elvetendő, hogy mellette halad el a Miskolc-Bánréve vasútvonal, amely bővíti a logisztikai lehetőségeket.   

Hetven milliárd forint 

Mindezt követően vált nyilvánvalóvá, hogy a volt repülőtéren – 70 milliárd forintos beruházás keretében – a Robert Bosh Powetool Kft. akar logisztikai bázist megépíteni. A magyar állam 10 milliárd forinttal támogatja a projektet.

A Bosch számára a közelben lévő gyártóbázisa működésének optimalizálása miatt van szüksége a területre. Az előzetes tervek  szerint mintegy 236 ezer négyzetméternyi területtel számolnak, amelyen közel 100 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni. A tervezett épület fő funkciója a gyártóüzemek logisztikai kiszolgálása. Csarnokról, csarnokokról van tehát szó, amelyben nyersanyagokat és késztermékeket tárolnak, illetve csomagolnak, szállításra készítenek elő. Gyártási technológiát tehát nem telepítenének a csarnokba.  

A logisztikai csarnokhoz iroda és szociális épület csatlakozik még majd és kialakítanak összesen 391 személyautó és 41 teherautó befogadására alkalmas felszíni parkolóterületet.

Nem lesz többé reptér 

Ez a beruházás kezdődött tehát el a volt miskolci repülőtéren és ezáltal minden reménykedő számára véglegesen nyilvánvalóvá vált, hogy azon a helyen többé nem lesz repülőtér.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában