Szép kilátás

2022.09.26. 20:00

Fák az Avason – így jó, ahogyan van(?)

Komoly baj lehetne belőle, ha nekifognának a növényzet cseréjének – derült ki a városháza kérdéseinkre adott válaszából.

ÉM

Az avasi alsóbb teraszok melletti kilátóponton. Durvasága miatt kitakartuk a tálcán lévő feliratot

Fotó: ÉM

Nem várható, hogy lecserélik a történelmi Avas növényzetét. Ezt dr. Ignácz Dávid miskolci jegyzőtől tudjuk, aki kérdéseinkre válaszolva azt is kifejtette, milyen megfontolásból nem tervezik a növényzetcserét.

Takarásban

Hogy mi borítja a történelmi Avast, az egyébként a terület felújítása kapcsán lett ismét a közbeszéd témája. A megszólalók egy része tájidegennek tartja a növényzetet, és azt is sérelmezik, hogy a túl nagyra nőtt fák eltakarják a város felől azt, amit pedig jó lenne megmutatni. Így a református templom tömbjét.

„Az avasi domboldal beerdősödésének eredményeképpen a kőzet alapú termőréteg vastagsága nagyon csekély mértékű, a meglévő növényzet gyökérzetének köszönhetően a talajfelszín stabilizálódott, annak eltávolítása esetén a felszíni termőréteg csúszásának veszélye állna fenn” – fogalmazott a jegyző, hozzátéve: a csúszás elkerülése, és a területre jellemző egyéb – általa nem részletezett – sajátosságok miatt a városháza részéről egyelőre nem készült terv a növényzet cseréjére.

A csúszás egyébként valós veszély az Avason – 2005-ben, majd 2010-ben is nagyobb területen indult meg a föld például a Latabár-sornál.

Az avasi növényzet túlburjánzottságát a felújított Horváth-tetőre látogatók egy része azáltal is bizonyítottnak látja, hogy az új kilátópontokról a lombok miatt egyáltalán nem, vagy csak részben lehet rálátni a városra. Dr. Ignácz Dávidnak ezzel kapcsolatban az volt a válasza, hogy „a panoráma biztosítását célzó kivitelezési munkálatok elvégzésre kerültek, ugyanakkor Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az érintett terület vegetációjában bekövetkező folyamatos változásokat figyelemmel követi, és indokolt esetben a további karbantartási, valamint gyérítési feladatok ellátásáról gondoskodik”. 

A 2022. szeptember 25-i, vasárnap reggeli állapot szerint, fotóinkkal dokumentált helyzet szerint ez indokoltnak is tűnik: az Avasi kilátó melletti és alatti kilátópontok felől az őszi lombok látványa adja az élményt, az alsó teraszok felőli kilátópontnál valamennyi látszik a belváros pereméből.

Ezt látni a Bormúzeum alatt
Fotós: Ádám János

A jegyző egyébként arra is kitért, hogy hol tart jelenleg a Történelmi Avas turisztikai fejlesztése nevű projekt: az Avasi Bortanya látogatóközpont kialakítása, az Avasi Református Templom felújítása, a Bormúzeum bővítése, továbbá az Izraelita emlékhely fejlesztése elkészült, míg az Avasi kilátó teljes körű felújítása, valamint a kilátó környezetének fejlesztése pedig a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakaszában jár”.

Ezeket kérdeztük a miskolci városháza illetékesétől

A történelmi Avas rekonstrukciója milyen további, a domboldalt érintő zöldfelületi rekonstrukciókat tartalmaz?

Várható-e, és ha igen mikorra, hogy a városi közösség egy része által tájidegennek mondott növényzetet olyanra cserélik, ami nem takarja például a műemléki Avasi templom látványát?

Része-e a folytatódó fejlesztéseknek, hogy a Horváth-tetőn épült, a városi panoráma felé tájolt pihenő- és kilátópontokon a város felé eső kilátást takaró növényzetet visszavágják, felszabadítva ezzel a panorámát? Ha igen, mikor történik ez meg?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában