Avasi fejlesztés

2022.08.18. 17:30

Birtokba vették Miskolcon a Horváth-tetőt

A történelmi Avas fejlesztésének első üteme fejeződött be a csütörtöki átadó ünnepséggel.

HM

Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester

Fotó: Vajda János

A történelmi Avas hosszú évekre kiesett Miskolc vérkeringéséből, fejlesztését több évtizeden át tervezték, egyik városvezetés hagyta a következőre a feladatot. Az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzatnak sikerült rá forrást nyernie, a mostani elkezdte megvalósítani a beruházást, mégpedig több ütemben: az első szakaszát, a Horváth-tető (ez egyébként az Avas kilátóval szemben állva a jobbra lévő terület – a szerk.) megújítását csütörtökön adták át a miskolciak számára. 

A csütörtök kora délutánra meghirdetett városi pikniken gólyalábasok, koncert szórakoztatta az odalátogatókat. Az egybegyűlteknek – köztük a város és a Miskolc Holding vezetői, érdeklődők – Veres Pál, Miskolc polgármestere mondott beszédet.

Romlásnak indult 

Miskolc közepén van egy hegy, és büszkék lehetünk rá, emelte ki. Emlékeztetett, hogy voltak olyan évtizedek, amikor ez a hegy romlásnak indult, nemcsak a pincék, hanem az Avastető is. Jó kezdeményezésnek tartja, hogy elkészültek a tervek a felújítására, szeretnék továbbvinni, hogy az Avas valóban a város szíve-tüdeje legyen. A városban élők számára pedig olyan kikapcsolódási lehetőség, amelyhez hasonló más városokban nincs, ilyen természeti adottság ugyanis más városokra szerinte nem jellemző.  

– Már néhány éve elkezdődött az Avas felújítása, és ezt folytatjuk most mi is. Az első feladat az esővízelvezetés, valamint a közművek fejlesztése volt a pincesoron, és látszik, hogy a magántőke is próbál fejlesztéseket idehozni. Örülünk, hogy szépül és épül az Avas épített környezete is. 
Veres Pál hangsúlyozta, a Horváth-tetőt jónéhány évtizede már, hogy kialakították, de megkopott, korszerűtlenné vált. Épp ezért folytatódott az Avas felújítása ezzel a lépéssel.  

– A munka nem ér véget, folytatódik majd az Avastető felújításával és átalakításával, az utolsó előkészítési fázisban van ez a fejlesztés, valamint megújul az Avas kilátó is – emelte ki Veres Pál.  Így folytatta: a közbeszerzés végénél tartanak, lesz forrás, és lesz kivitelezés is, a kilátó továbbra is a város meghatározó jelképe marad.

Attraktív zöldterület 

A polgármester megjegyezte, a Zöld Miskolc program részeként fejlesztik a füves és fás területeket, valamint azok fenntartása is a miskolci önkormányzat feladata lesz. Felsorolta, mi mindent alakítottak ki a Horváth-tetőn. Attraktív zöldterület volt a cél, ahol minden korosztály jól érzi majd magát, és az akadálymentesítetésre is hangsúlyt fektettek. Sétautak, játszóterek várják a vendégeket három korosztály-, sőt a kutyások számára is. Kialakítottak piknikező helyet a felső teraszon – itt tartották a megnyitó ünnepséget, – vannak pihenő és napozóterületek, és rertróteraszt is épült pihenőpadokkal. Megújult a közvilágítás is. Bővültek a sportolási lehetőségek a kültéri edzőeszközökkel, gördeszkapályával, mászófallal.  

– Az egész fejlesztés azt szolgálja, hogy a Horváth-tető és az Avas visszakapcsolódjon a város vérkeringésébe, és visszanyerje méltó rangját, megőrizve a hely eredeti szellemiségét, 21. századi köntösben. Folytatni szeretnénk a munkát, hiszen a lépcsősorok megújítását, a csapadévízkelvezető rendszer fejlesztését terveink szerint a következő TOP-os pályázati forrásokból valósulhatnánk meg. Az Avas oldalának infrastrukturális fejlesztése, a víz- és ivővízfejlesztés is a célok közé tartozik.

Megáldotta a beruházást 

A polgármester beszéde után Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközösség lelkipásztora megáldotta a beruházást, majd a polgármester Szopkó Tibor alpolgármesterrel együtt vágta át a szalagot, és ezzel a gesztussal átadták az új beruházást a miskolciak és az ideérkező turisták számára. 

A megnyitón részt vevő vendégek ez után vették birtokba a játszóeszközöket, sétányokat. A megújult teraszokon, gyalog jöttünk le az Avasról: a játszótereket, az extrém sportpályát már ellepték az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában