Újabb beruházás az Avason

2022.08.05. 20:00

Sínen az amfiteátrum a kilátó elé

A Horváth-tető már majdnem kész, de a történelmi Avas fejlesztésére vannak további tervek is.

HM

Az Avas tetejére tervezett beruházás látványterve

Hamarosan indul a következő szakasz közbeszerzése, tudtuk meg a történelmi Avas fejlesztése kapcsán Puskás Péter építésztől.

Mint korábban – szinte napra pontosan egy éve – írtuk: három projekt indul(t) az Avastető fejlesztésének részeként. A terveket egy éve Szunyogh László, Miskolc főépítésze mutatta be a beruházás helyszínén. 

Az első projekt a Horváth tető fejlesztése (ez azóta majdnem teljesen kész, egy hónapnyi munka lehet hátra), a második az Avastetőé, a harmadik az Avas kilátó felújítása.

Az Avastető fejlesztése kapcsán érdeklődtünk most a tervező Műépítész kft. vezetőjétől. Puskás Péter tehát a közbeszerzést említette: a napokban a leendő kivitelezőt választják ki. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek mellett két komfortpont épül majd vizesblokkokkal és vécével, ezeket nem terveztek az első, Horváth-tetői beruházás részeként. Az egyik ilyen komfortpont a kilátó közelében, a másik a Perczel Mór utcánál lesz.

Háromszáz néző férne el

A tervekről (látványtervekkel) részletesen még tavaly írtunk: a Műépítész kft. tervezési területe a Mendikás út és a Perczel Mór utca között található déli domboldal volt.

Puskás Péter egy éve úgy fogalmazott: „olyan az északi domboldal, a hegytető, a kilátó és a déli domboldal, mint egy szabadon lebegő zakó, ezt gomboltuk össze, hogy elegánsabb legyen”.

Puskás Péter: "olyan az északi domboldal, a hegytető, a kilátó és a déli domboldal, mint egy szabadon lebegő zakó, ezt gomboltuk össze, hogy elegánsabb legyen"
Forrás: Ádám János

Az Avasi kilátó lábához, a jelenlegi parkoló helyére egy olyan amfiteátrumot terveztek, ahol bármiféle rendezvényt meg lehet majd tartani. A teátrumtér körülbelül 300 ember befogadására lesz alkalmas. Ha délről, a Perczel Mór utca felől sétálunk majd fel a kilátóhoz, akkor épület jellegűnek kell hatnia. Az Avastető fejlesztésének másik eleme a Perczel Mór utca felé tartó útvonalak, az utcánál egy kapu lesz, ahol érkező- és indulópontot alakítanak ki, itt lesz az egyik komfortzóna.

Az Avas fejlesztésének szándéka több városvezetési cikluson ível keresztül. A pályázaton nyert forrást a jelenlegi az előző vezetéstől örökölte, a már meglévő terveket a mostani vezetés tovább bővítette. (A harmadik, az Avas kilátót érintő beruházásról is hamarosan írunk.)

A részletek kapcsán megkerestük a miskolci városháza sajtóosztályát is, ám ők azt válaszolták, hogy nincsenek az ügyben fejlemények, így nem kívánnak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában