Elavult hálózat

2021.07.30. 07:00

A szárazság miatt több a csőtörés

Az egyik legérzékenyebb szolgáltatáskiesés, ha nincs víz néhány napig a lakásban.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Mindenki tudja, hogy az ivóvíz igazi kincs és érték, de akkor miért nem ügyelünk megfelelően a hálózatra, vetődik fel mindenkiben a kérdés. Teljes bizonyossággal elmondható, hogy minden fogyasztó találkozott már a szolgáltatás szünetelésével, akár több napra is. Az elmúlt hetekben egymást követően több alkalommal történt fővezetéktörés a megyében, a múlt héten többek között Miskolcon a Kis-Hunyad utcában.

Elöregedett vízhálózatok

Magyarországon nem cserélik ütemezetten a víziközmű-hálózat csöveit, az elöregedett, akár 100 éves csövekhez a legtöbbször akkor nyúlnak, ha csőtörés akadályozza a vízszolgáltatást. Minimum évi 100 milliárd forintos ráfordítást igényelne a rendszer, összességében pedig 1500 milliárd forintba kerülne az elavult hálózat cseréje. Erre azért is lenne szükség, hogy ne legyen annyi vízveszteség – olvasható az infostart.hu-n.

– A Miskolc városi vízellátó rendszer több, időben jól elhatárolható lépcsőben alakult ki, emiatt a közüzemi vízhálózat mind kor, mind csőanyag szempontjából eléggé heterogén. A különböző időszakokban épült hálózati szakaszok egymástól eltérő anyagválasztással, építéskori technológiai fegyelemmel és kötéstechnikával épültek meg. A mintegy 655 kilométer hosszú Miskolc városi ivóvízhálózat jelentős része mára már rekonstrukcióra érett – mondta el lapunknak Barna Adrienn, a Miskolci Vízmű Kft. operatív igazgatói főmunkatársa.

Az ivóvízhálózat rekonstrukciójára többféle technológia is létezik, amelyek kiválasztása függ a terület beépítési sűrűségétől, a közúti forgalom nagyságától, a keresztező közművektől, a meglévő ivóvízhálózat anyagától és vonalvezetésétől. A Mivíz Kft. alkalmaz nyílt árkos (azaz munkaárok ásásával járó), csőcserés, csőbélelést szorosan illeszkedő bélelőcsővel és a régi cső szétroppantásával járó, csőbehúzásos rekonstrukciót is, tudtuk meg. Miskolcon a nagy meleg miatt az egyre szárazabb, repedező talajban fellépő húzó és nyíró erőhatások, talajmozgások hatására főleg a rideg, azbesztcement anyagú vezetékeken jelentkeznek csőtörések – tették hozzá a Miskolci Vízmű Kft.-nél.

Több meghibásodás

– A statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a nyári időszakok csapadékhiányos állapotára visszavezethetően az elmúlt időszakban nőtt a meghibásodások száma. Az évente megismétlődő folyamat során a talaj (1,2–1,5 méter mélységben) jelentősen kiszárad, és az ebből fakadó földmozgás következtében a fővezetékeken és az elosztóhálózatokon növekedhet a csőtörések száma. A régebbi AC és KM PVC anyagú vezetékek ezekre a természeti jelenségekre érzékenyebben reagálnak, míg a felújított, KPE anyagú vezetékek, illetve a nagyobb átmérőjű gömb­grafitos öntöttvas vezetékek már kevésbé érzékenyek a természetes módon bekövetkező talajmozgásokra – tájékoztatta Lőrinc Ákos, az ÉRV Zrt. vezérigazgatója lapunkat.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében közel 700 ezer felhasználó számára biztosít egészséges ivóvizet, az év minden napján arra törekedve, hogy a fogyasztók elégedettek legyenek a szolgáltatásával.

– A társaságunk által felelősségteljesen végzett munka eredményeként az évi 365 ellátott naphoz képest arányaiban alacsonynak mondható azon napok száma, amikor a stabil szolgáltatás valamilyen oknál fogva akadozik. Elkötelezett kollektívánk ezekben a helyzetekben is a váratlan üzemzavarok gyors, szakszerű megoldására törekszik, évszaktól, napszaktól, időjárási és helyszíni viszonyoktól függetlenül – tette hozzá a vezérigazgató.

Folyamatos a rekonstrukció

A társaság működési területén az ivóvízvezeték-hálózatok állapota megfelel az országos átlagnak. A minél magasabb szintű szolgáltatás érdekében, a tulajdonos segítségével, meghatározott ütemterv szerint az ÉRV Zrt. folyamatosan hálózatrekonstrukciós munkálatokat végez. Szakembereik az előre nem tervezhető műszaki problémák esetén a lehető legrövidebb idő alatt végzik el a hibaelhárítást, a vezetékes ivóvízellátás helyreállításáig alternatív módokon (lajtos kocsival, zacskós vízzel) biztosítva a lakosság számára az ivóvizet.

(A borítóképn: Miskolcon a Kis-Hunyad utcán még útburkolatra vár a csőtörés utáni javítás helye)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában