Helyi közélet

2012.06.21. 13:41

Jegyzet: Átlag

<em>Bár a KSH közzétette az első négy hónap bruttó átlagkeresetének mértékét (219 ezer 400 forint), de igazából ezzel az adattal sokan nem tudnak mit kezdeni. Mert akármennyi is, mindenkinek annyiból kell megélnie, amennyije van. Akinek az átlagbérnél kevesebb a jövedelme, legfeljebb sóvároghat, hogy milyen jó lenne legalább ennyi, akinek pedig több, az örül, hogy nem ilyen kevés.</em> <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>

Bár a KSH közzétette az első négy hónap bruttó átlagkeresetének mértékét (219 ezer 400 forint), de igazából ezzel az adattal sokan nem tudnak mit kezdeni. Mert akármennyi is, mindenkinek annyiból kell megélnie, amennyije van. Akinek az átlagbérnél kevesebb a jövedelme, legfeljebb sóvároghat, hogy milyen jó lenne legalább ennyi, akinek pedig több, az örül, hogy nem ilyen kevés. Hegyi Erika jegyzeteAz átlagbér egyébként sem ad tiszta képet, hiszen ebből a számból nem derül ki, hogy hány ember dolgozik minimálbérért (bruttó 93 ezer forint), közmunkás minimálbérért (bruttó 71 800 forint) és mennyien vannak azok, akik több milliót könyvelhetnek el maguknak havonta. És nyilván nincsenek a statisztikában azok, akik szeretnének dolgozni, de nincs hol, akik segélyen tengődnek, akik néhány száz forint reményében italos dobozokat váltanak pénzzé az áruházakban, és azok is láthatatlanok a statisztikák számára, akik bár papíron nem keresnek semmit, de feketemunkából jól megélnek.

Az átlagbér kiszámolása legfeljebb arra jó, hogy tájékozódjon a pályakezdő, körülbelül mennyit kérhet. Már ha nem külföldön képzeli el a jövőjét. Takarítással vagy mosogatással nyugaton 300 ezret is megkereshet.

- Hegyi Erika - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában