Csecsemőgondozási verseny

2024.05.17. 14:56

Etettek, fürdettek és lázat mértek a diákok (fotóval, videóval)

Galambos Eszter

Babaöltöztetéshez készülünk: ez lehetett a versenyfeladat

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A felmenő rendszerű verseny célja, hogy a gyermekek és fiatalok csecsemő- és kisdedgondozási elméleti tudását, gyakorlati ismereteit növelje és felkészítse a résztvevőket a majdani szülői szerepre. A Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikuma a hagyományokhoz hűen biztosította a verseny helyszínét, amire idén tizennyolc csapat érkezett a vármegye különböző településeiről. 

Kiss Miklósné, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezeti Elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a kisded- és csecsemőápolásra, valamint a szülői szerepekre való felkészítés a Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata. Beszédében hangsúlyozta, hogy a verseny során elsajátítható tudás a gyermekek számára is jól hasznosítható, amikor a kicsi testvérrel vagy unokatestvérrel foglalkoznak. Sőt ezek a mozdulatok amit megtanultak - például egy újszülött felemelése, biztonságos letevése, megfelelő ellátása - nem fognak nyomtalanul elmúlni akkor sem, amikor édesanyák lesznek. Végül kiemelte, hogy egy ilyen eseménynek közösségformáló ereje is van, hiszen a csapat együtt készül, együtt teljesít, és végül együtt örül az eredménynek. 

Elméleti és gyakorlati feladatok

Barna Krisztinával, a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumának igazgató-helyettesével a verseny előtt beszélgettünk. Örömét fejezte ki, hogy minden évben ők adnak helyet a verseny megrendezésére és kiemelte, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Magyar Vöröskereszttel. Megköszönte a kísérő pedagógusok munkáját, akik időt és energiát áldoztak arra, hogy felkészítsék a tanulókat erre a megmérettetésre. Reményét fejezte ki, hogy megfelelő helyszínt tudtak biztosítani a résztvevőknek, és ezért  jó hangulatú verseny várható. 

Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének koordinátora kérdésünkre elmondta, hogy évről évre megrendezik ezt az eseményt, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy a fiatalok időben felkészüljenek a csecsemő- és kisdedgondozásra. A versenyben elméleti és gyakorlati feladatok vannak, az elméleti rész két totóból áll, az egyikben szakmai jellegű kérdésekre kell válaszolni, a másikban a Magyar Vöröskereszttel kapcsolatos kérdések vannak. A gyakorlati feladatnál etetés, fürdetés és lázcsillapítás témákban kapnak feladatot a diákok, akik két kategóriában, gyermek- és ifjúsági kategóriákban nevezhettek. Nagyon valósághű feladatokat állítottak össze, olyanokat amelyekkel a mindennapokban találkozhatnak a szülővé váló fiatalok. Ráadásul a Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum úgynevezett demós termében minden eszköz és felszereltség adott ahhoz, hogy feladatokat, szituációkat egy élethű környezetben oldják meg. A versenyben három tagú csapatok vesznek részt és van egy póttag, aki a beugrós. 

A verseny végén szakmai zsűri dönt arról, hogy melyik csapat juthat tovább az országos döntőbe, de természetesen a második és harmadik helyezettek is jutalommal távoznak

A zsűri tagjai: Mengyán-Mezei Judit vármegyei vezető védőnő, Drenyóczkiné Szombati Réka járási vezető védőnő, Fekete Zoltánné területi védőnő, Kerékgyártóné Abrankó Mária területi védőnő voltak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában