boon.hu video

2023.10.06. 10:02

Milliós bukások az autószerviz piacon vármegyénkben – videóval!

Magánszemély és autószerviz is bukott hamis autódiagnosztikai eszközökkel és illegális szoftverekkel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, akiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ellenőriztek.

Boon.hu

Egy internetes hirdetésre figyeltek fel a pénzügyőrök, ahol jóval a piaci ár alatt kínáltak különféle autódiagnosztikai eszközöket. 

A vizsgálat próbavásárlással kezdődött, az adóellenőrök ötvenezer forint értékben rendeltek egy eszközt. Amikor a megrendelt terméket átvették, a pénzügyőrök a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakértőjével folytatták az ellenőrzést. A férfi lakásában közel kilencven darab hamis autódiagnosztikai eszközt találtak.

 

Autószervíz is horogra akadt

Egy hasonló kontrollba bukott bele egy autószerviz, amikor a pénzügyőrök a JAF szakértőjével alaposan szemügyre vették miskolci műhelyét. A cég tulajdonosa ugyanis több mint húsz illegális szoftverrel dolgozott.

 

A két elkövető több mint százharmincmillió forint vagyoni hátrányt okozott a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése, valamint szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt kell majd felelniük.

A hamisított autódiagnosztikai eszközök kiszűrése a piacról rendkívül fontos, hiszen évente több százmillió forint kárt okoznak a jogtulajdonosoknak. A kockázatok csökkentése és a piactisztítás érdekében a NAV a JAF munkatársaival közösen folyamatosan ellenőrzi és a jövőben is vizsgálja a diagnosztikai eszközöket és szoftvereket forgalmazókat.

Veszélyes lehet!

Figyelem! Aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem másokat is bajba sodorhat. A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet! – hívta fel a figyelmet a nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában