Komoly birságra számíthat

2023.09.29. 10:00

Autódiagnosztika hamis szoftverekkel

Gyanúsan alacsony volt az ár, így „csaptak” egy próbavásárlást a NAV munkatársai.

Lehet, hogy működött volna, de nem volt eredeti (képünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Fotó: kurhan

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak feltűnt egy gépjárműdiagnosztikai és járműipariadatbázis-szoftvereket gyanúsan alacsony áron kínáló eladó. A próbavásárláskor kiderült, hogy a zugkereskedő adószám nélkül üzletelt hamis termékekkel, és bevétele után nem adózott. Az eszközöket lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak.

Rendeltek a revizorok

A NAV ellenőrei az egyik online apróhirdetési platformon figyeltek fel egy autódiagnosztikai eszközöket hirdető magánszemélyre. A hirdetések mellett feltüntetett eladási árak messze elmaradtak a legálisan beszerezhető, jogtiszta szoftverekétől, így feltételezhető volt, hogy az eladó adóköteles tevékenységét adószám nélkül, illegálisan végzi.

A NAV munkatársai két DVD-lemezre írt autódiagnosztikai alkalmazást rendeltek a hirdetőtől, aminek személyes átvételére nem kaptak lehetőséget, valószínűsíthetően azért, mert az eladó nem akarta felfedni kilétét. De ez nem okoz gondot a revizoroknak, akik így is be tudták azonosítani az illetőt.

Kibontották a csomagot

A revizorok a futár jelenlétében kibontották a megérkezett csomagot, mely nem tartalmazott az eladásról semmilyen bizonylatot. Bebizonyosodott az is, hogy az eladó az értékesítéseket adószám nélkül végezte. A helyszíni ellenőrzéskor a NAV szakemberei megtalálták a szoftverek többszörözéséhez használt Delphi márkajelzéssel ellátott gépjárműdiagnosztikai eszközt, laptopot, számítógépet, külső merevlemezt, pendrive-ot, DVD-lemezeket. A helyszínen jelenlévő szaktanácsadó előzetes szakvéleménye alapján az említett gépjárműdiagnosztikai eszköz nem eredeti, csak annak silány utánzata. A számítógépek és az adathordozók átvizsgálásakor kiderült, hogy azokon összesen 108 darab illegálisan sokszorosított, járműipari szoftver van, ezért ezeket lefoglalták.

Eltűntek a hirdetések

Az illegális másolással több mint 60 millió forint kár érte az állam költségvetését. A NAV munkatársai iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak. Az eladó az adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység miatt többszázezer forintos mulasztási bírságra is számíthat. Időközben a „vállalkozó” hirdetései eltűntek a közösségi piactérről, tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában