Rendőrségi hírek

2024.03.19. 12:25

Ismét online csalás áldozata lett egy miskolci nő

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

Gyakori az online csalás napjainkban

Fotó: A kép illusztráció

Egy miskolci sértett az online piactéren használt bútort hirdetett, majd – miután a csaló a banki adatait megszerezte – a számlájáról 1 millió 250 ezer forintot emelt le. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság ismeretlen tettessel szemben. Egy miskolci nő egy használt bútort kívánt értékesíteni az interneten. A hirdetésre jelentkezett egy vevő, amiről az online piactértől is kapott az eladó egy e-mailt, benne egy visszaigazolást a termék megvásárlásáról. A következő levél tartalma szerint pedig a pénzügyi tranzakciót kellett ellenőrizni, és az átutalás miatt a nő megadta az internetbankos adatait, illetve az sms-ben érkező hitelesítési kódokat is. A csaló ezután a sértett bankszámlájáról elutalt egy idegen számlára 1 millió 250 ezer forintot. A nyomozás jelenleg is folyik - tudta meg a boon.hu.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait, illetve tranzakciós jóváhagyó kódjait!
  • Internetes eladás vagy vásárlás során, ha lehet, válasszon személyes átadási, illetve átvételi módot!
  • Amennyiben áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!