Fifika

2023.04.11. 12:31

Tizenhétezer euró volt a barcikai pár zsákmánya

Lemásolta a lakás kulcsát és és ellopta a jelentős összeget tartalmazó pénzkazettát.

ÉM

Euró ezrekben volt mérhető a zsákmány

Ítéletet hozott a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a párnak az ügyében, akikkel szemben lopás minősített esete és pénzmosás bűntette miatt indult büntetőeljárás. A bíróság által megállapított tényállás szerint az első rendű vádlott férfi tudott arról, hogy az egyik ismerőse kazincbarcikai lakásában nagyobb pénzösszeget tart.  

Hamis indokkal elkérte a társasház lépcsőházi bejáratának kulcsát, tudva azt, hogy a kulcscsomón a lakás bejárati ajtajának kulcsa is rajta van. Azokat lemásolta, majd az eredeti kulcscsomót visszaadta.  

Néhány nappal később a férfi elváltoztatott hangon felhívta ismerősét és magát postai alkalmazottnak kiadva „elcsalta otthonról” egy küldemény átvételének ürügyén.  

A férfi kihasználta, hogy a lakásban senki sem tartózkodik, a másolt kulcsokkal bejutott a lakásba és egy lezárt pénzkazettát tulajdonított el a benne lévő 17 ezer euróval és 700 ezer forinttal. Később élettársával, a per másodrendű vádlottjával közösen élték fel a megszerzett összeget.

Pénzmosás is történt 

A bíróság az első rendű vádlottat jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében és nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében, míg a másodrendű vádlottat jelentős értéket meg nem haladó értékre elkövetett pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek. Az első rendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, míg a másodrendű vádlottal szemben kiszabott 1 év 6 hónap szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették. Mindkettejüket kötelezték az okozott kár megtérítésére. Enyhítő körülményként értékelték a beismerő vallomást, míg súlyosító körülményként esett latba az ilyen és hasonló cselekmények elszaporodottsága. Az ítélet nem jogerős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában