Ez tilos!

2023.04.09. 14:28

Gondolja meg jól, hol kezdi el szétbontani autóját

Rajtakapták a rendőrök, amikor a háza udvarán szétbontotta a gépkocsikat.

ÉM

Jól meg kell gondolni, hol szereljük szét az autót (illusztráció)

Az Encsi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 34 éves férfival szemben. A vád szerint a férfi 2022. november 13-a előtt vásárolt egy forgalomból ideiglenes kivont Fiat gyártmányú és egy Volkswagen gyártmányú személygépjárművet abból a célból, hogy azokat szétbontsa, majd hulladékként, valamint alkatrészként értékesítse. 

A férfi a gépjárműveket a Baktakéken lévő házának udvarán engedély nélkül szétbontotta. A rendőrök 2022. november 13-án tetten érték.

Veszélyes hulladék keletkezik

A hulladékról szóló törvény alkalmazásában hulladékgazdálkodási tevékenység: a hulladékgazdálkodás körébe tartozó tevékenységek összessége, míg hulladékgazdálkodásnak minősül a hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése, az ilyen műveletek felügyelete, a kereskedőként, közvetítőként vagy közvetítő szervezetként végzett tevékenység, a hulladékgazdálkodási létesítmények és berendezések üzemeltetése, valamint a hulladékkezelő létesítmények utógondozása.  

A hulladékká vált gépjárművekről szóló kormányrendelet szerint a gépjárműveket illetve a hulladékká vált gépjárműveket a bontáshoz szükséges műszaki feltételekkel és engedélyekkel rendelkező bontóban, meghatározott előírások megtartása mellett kell szétbontani. 

A vádlott által engedély nélkül végzett bontás hulladékgazdálkodási tevékenységnek minősül, melyhez engedéllyel nem rendelkezett. A gépkocsi bontásakor a hulladékjegyzékről szóló rendelet mellékletében megjelölt egyéb motor-, hajtómű- és kenőolaj, olajszűrő és ólomakkumulátor, valamint fékfolyadék veszélyes hulladékok álltak elő. 

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben közérdekű munka büntetés kiszabására és a cselekménnyel érintett gépkocsik és alkatrészek elkobzására tett indítványt a bíróságnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában