Online csalás

2023.02.13. 16:45

Több mint nyolcmillió forintot akart megszerezni a kazincbarcikai sértett számlájáról

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

Forrás: police.hu

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több jelzés érkezik úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése.

Megtörtént eset

Csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Az eljárás eddigi adatai szerint az elkövető egy kazicbarcikai sértett adatait megszerezve több mint nyolcmillió forintot utalt át egy idegen számlára. A rendőrök halasztást nem tűrő intézkedésének köszönhetően, a bejelentést követően telefonon keresztül állították meg az elutalt pénzösszeghez való hozzáférést az érintett bank bankbiztonságának ügyeletes munkatársával közösen, majd a számlapénz lefoglalásáról is intézkedtek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utaljuk előre pénzt!
 

Csalások a kibertérben

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Hasznos megelőzési tanácsokat a rendőrség oldalán olvashat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában