Vigyázat!

2023.02.06. 12:44

Új csalási módszerrel szabadítottak meg millióktól vármegyénkbeli sértetteket!

Január utolsó hetében fejenként 1 millió forint kárt okoztak csalók a borsodi sértetteknek egy új elkövetési módszerrel, hívta fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány.

ÉM

Forrás: Shutterstock

Mint írják: Egy újabb elkövetési forma amiről jobb, ha mindenki tud és okul belőle.

A sértettek egy facebook-on hirdetésként megjelenő - legnagyobb magyarországi bank nevével visszaélő - kérdőívre kattintottak, mely a kitöltésért cserébe 75.000,- forint nyereményt kínált. A gyanútlan áldozatok kitöltötték a felmérést, melyben 5 egyszerű kérdésre kellett választ adni, majd a nyereményjátékban történő részvételhez meg kellett adni a banki adataikat (Felhasználónév, email cím, jelszó, de a számlaszámot nem). Ezt követően több sms-t is kaptak telefonjukra. Végül kiderült számukra, hogy a banknál vezetett számlájukról közel 1 millió forintot utaltak el ismeretlen bankszámlaszámokra.

Mit tehet, hogy ne váljon áldozattá? 

Az alapítvány a következő jó tanácsokat tette közzé az esetek kapcsán:

Ne vegyen részt internetes nyereményjátékokban! Ilyenkor minden esetben legalább egy e-mail címet meg kell adnia, amit nem tudni kihez kerül majd. Az adathalászok részben így szerzik meg az e-mail címeket. Ne dőljön be a pénzt, nyereményt ígérő közösségi média hirdetéseknek főleg, ha az ismeretlen forrásból származik. Általában ezek csalások. A nagy cégek a honlapjukon is meghirdetik a nyereményjátékaikat. Induljon el onnan, ha részt kíván venni benne.

Ismeretlen linkekre ne kattintson! Ilyen játékokhoz, regisztrációkhoz hozzon létre egy kamu, eldobható e-mail címet. Azért nem kár, ha megszerzik a csalók. A banki oldalakhoz mindig eltérő, máshol nem használt jelszót adjon meg és azt semmilyen körülmények között ne ossza meg másokkal. Ha hozzáfértek bankszámlájához azonnal hívja a bankját és függessze fel a fiókját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában