Túl a mélyponton

2023.03.15. 20:00

Jó hír az álláskeresőknek: felvétellel számolnak a hazai munkáltatók

2023 második negyedévében a hazai munkáltatók 26 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 22 százalékuk tervez – derül ki a ManpowerGroup előrejelzéséből.

ÉM

A legnagyobb felfutást az energia- és a közműszektorban várják az idei második negyedévben

Fotó: Shutterstock

Túl a mélyponton: a második negyedévben újra létszámot növelnek a hazai cégek – ez derült ki a ManpowerGroup munkaerőpiaci előrejelzéséből. Létszámnövelésre főként a nagyobb vállalatok körben kerülhet sor, az álláskeresők ebben az időszakban leginkább az energia és közmű, a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban számíthatnak élénk munkaerőkeresletre.

A csoport a világ 41 országában, több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 510 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról. 

Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója
Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. Fotós: BIRTA@PHOTO

– Két negyedévnyi visszaesést követően a hazai munkáltatók körében újra pozitív munkaerő-felvételi trendet mérünk a következő három hónapra – mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. – A recessziós forgatókönyv lehetősége miatti óvatosság lassan oldódni látszik, a fordulat különösen a középső országrészben működő, valamint a 250 főnél nagyobb létszámot alkalmazó vállalatok körében tapasztalható. Egyelőre kérdéses, hogy tartós fordulat következik-e be, de az nagyon valószínű, hogy a munkaerőpiac már túljutott az év eleji mélypontján.

Nem mindenki, nem mindenhol

A legszélesebb körben Budapesten és Közép-Magyarországon várnak létszámbővülést, ugyanakkor Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Közép-Dunántúlon továbbra is jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak. Az alföldi régiókban és a Nyugat-Dunántúlon az átlagnak megfelelő, minimális bővülést mutatnak az előrejelzések.

Az egyes szektorokat vizsgálva szintén jelentős eltérések mutatkoznak. A legnagyobb felfutást az energia és közmű, ezt követően a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban várják, de enyhe bővülésben a szállítmányozás, logisztika és autóipar, a fogyasztási javak és szolgáltatások szektorok is bíznak. 

Az alapanyag- és feldolgozóipar, a kommunikációs szolgáltatások, illetve az egészségügy és élettudományok területén ugyanakkor további létszámleépítés valószínűsíthető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!