Bővülés előtt

2023.03.08. 09:00

Zenei szolgálat a Honvédségen belül

Tavaly nyáron számoltunk be róla, hogy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalt a Perecesi Bányász Fúvószenekar 17 tagja. A több szempontból is kuriózumnak tekinthető csapat -melynek tagjai közép- és felsőfokú zenei végzettséggel rendelkező önkéntes területvédelmi tartalékosokból áll – már több fellépésen van túl, legutóbb az idei Kocsonyafesztiválon fújták nótájukat. A hétvégén a zenekar vezetője Gecse Attila református lelkész mesélt új csapatáról.

PN

Gecse Attila lelkész, tartalékos zenész katona

Fotó: Bujdos Tibor

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes katonáiból verbuválódott fúvószenekar jelenleg tagbővülés előtt áll, hiszen nyárra 25-27 főre szeretnék duzzasztani az együttest. Gecse Attila elmondta „a Honvédségen belül sokféleképpen lehet szolgálni, szolgálatot teljesíteni, az egyik ilyen a zenén keresztüli szolgálat, trombita, kürt, tuba és harsona játékunkkal. Minket valójában a zene szeretete köt össze, mert nagyon különbözőek vagyunk, van közöttünk egyetemista, van hivatásos zenész, de van jogász, én lelkész vagyok, nagyon sokfélék vagyunk, de önkéntes tartalékos mindenki” – mondta a zenekar vezetője.

A zenekar alapja a Perecesi Bányász Fúvószenekar, így „a próbákat még az ő termükben tartjuk, bár ígéretet kaptak arra is, hogy a kadétképzésben résztevő iskolák valamelyikében biztosítanak majd számukra egy termet erre a célra” – mondta a vezető, majd kiemelte „a repertoár katonai indulókból és nótákból áll, de ezt ki fogjuk egészíteni mindig az alkalomhoz illő dalokkal. Volt már pár fellépésünk és reméljük, hogy egyre több lehetőséget fogunk kapni a közeljövőben is.”

A zenekar különlegessége, hogy civil emberek, katonák és zenészek alkotják. „Ez egy hármas szolgálat, igazi három az egyben, ha lehet ilyet mondani – mondta mosolyogva Gecse Attila, református lelkész. A zenekar vezetője szerint ez egy hiánypótló zenekar is, hiszen »Miskolcnak és a környékének szüksége van egy ilyen együttesre, akik meg tudnak jelenni állami ünnepeken, vagy kistelepülések helyi ünnepségein, ami még jobban emeli az adott ünnep méltóságát. Régen, ha egy katonazenekar megjelent valahol az egy ünnepi pillanat volt. Emellett pedig missziójuknak tekintik, hogy példát mutassanak a következő generációnak. Összegezve Gecse Attila elmondta, ha érzékeltetni szeretné miért csinálják, csak annyit mondana: „Másként szól a „Honvéd banda szól a Stefánián” című nóta egy katonazenekartól és egy amatőr zenekartól.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában