BOON Sziréna

2016.10.08. 08:27

Hét év után sincs felelőse a tragikus avasi paneltűznek

Debrecen, Miskolc - A Debreceni Ítélőtábla jogerős döntésével jogilag véget ért az „avasi paneltűzper”.

Debrecen, Miskolc - A Debreceni Ítélőtábla jogerős döntésével jogilag véget ért az „avasi paneltűzper”.

A jog elvégezte munkáját, a büntetőeljárások során kiderült, hogy a közveszélyokozás és segítségnyújtás elmulasztása miatt büntetőperbe fogott N. Béláné nem felelős a 2009. augusztus 15-én történt tűzért, amelyben hárman – egy anya és két kiskorú gyermeke – vesztették életüket. Nem felelősek a szintén perbe fogott szakemberek, akik korábban a ház külső szigetelését végezték, (a szigetelőanyag gyors égése is közrejátszott a tűz villámgyors továbbterjedésében – a szerk.) és nem követtek el semmiféle bűncselekményt a pótmagánváddal bíróságra szólított tűzoltók sem (ők végezték az oltást azon a napon).

Mi okozhatta a tüzet?

A bíróságon arra sem sikerült választ adni, hogy mi okozta egyáltalán a tüzet, mert mire a szakértő megtekinthette volna a helyszínt és nyomok után kutathatott volna, az épületet – annak érdekében, hogy minél hamarabb újra lakhatóvá tegyék – teljesen kitakarították.

A jogerős végzést a Debreceni Ítélőtábla dr. Ficsór Gabriella vezette tanácsa hozta meg csütörtökön, amikor helybenhagyta a Miskolci Törvényszék idén februárban kihirdetett másodfokú ítéletét.

Jelentős enyhítés

Az előzményekről fontos tudni, hogy első fokon eljárt Miskolci Járásbíróság 2014 szeptemberében N. Béláné elsőrendű vádlottat „közveszélyokozás vétsége és három rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette” miatt 4 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság Sz. E., T. P. L. és L. L. másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakat az ellenük foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól felmentette. A másodfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2016 februárjában N. Bélánét az ellene gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétsége miatt emelt vád alól felmentette. A vádlott büntetését 1 év próbára bocsátásra enyhítette.

Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a több ember halálát előidéző gondatlan közveszélyokozás vétségének vádja alól történő felmentés miatt, bűnössége megállapítása és büntetés kiszabása érdekében, továbbá a segítségnyújtás elmulasztása miatt súlyosabb minősítés megállapítását és súlyosabb büntetés kiszabását kérte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2009. augusztus 15-én, a 6. emeleti lakásban az asszony fia kora reggeli munkakezdéséhez kávét főzött. Az elektromos kávéfőzőt az időközben megérkezett lánya kapcsolta ki. A lánya távozását követően a nő a nagyszobában a fotelben elaludt.

Este 9 óra körül a nő „erős hanghatásokra, hőségre, ropogásra” ébredt és látta, hogy a lakásának egy része lángokban áll. Menekülni próbált, és látta, hogy a konyhájának függönyei elégtek, a szobából kilépve haja megperzselődött a lángoktól. Lakása bejárati ajtajának kinyitásakor a lépcsőházban még sem lángot, sem füstöt nem észlelt. Azonban lakása kifelé nyíló fém bejárati ajtaját nem zárta be, és menekülése közben senkit sem kísérelt meg értesíteni a kialakult közveszélyről. Gyalogosan azonnal elhagyta a lépcsőházat. Nem hívta a tűzoltókat, illetve a más személy hívására kiérkező tűzoltókat nem tájékoztatta a tűz keletkezésének körülményeiről.


Három ember halt meg

A tűz keletkezésekor a 7. emeleti lakásukban tartózkodott Sz-né Cs. E. két gyermekével. Telefonon értesítette a tűzoltókat, hogy bennrekedtek a lakásban. A lakásba a mérgező füstgázok és a korom olyan mértékben jutottak be, hogy az asszony és gyermekkorú fia a helyszínen, míg a fiatalkorú lánya a kórházba szállítását követően elhunyt. A tűz idején külföldi munkavégzésen lévő édesapa kezdeményezte a pert a tűzoltók ellen. De – mint írtuk – a bíróság nem állapította meg felelősségüket.


Már az ítélőtáblán az avasi paneltűzper

Debrecen/Miskolc - Jogerősen felmentette a Debreceni Ítélőtábla bűncselekmény hiányában azt az asszonyt, akit három ember halálát okozó közveszélyokozással vádoltak a miskolci paneltűz miatt. A táblabíróság ezzel helybenhagyta a Miskolci Törvényszék másodfokú ítéletét - közölte Fórizs Ildikó táblabírósági szóvivő csütörtökön az MTI-vel.

 

 

 

Már az ítélőtáblán az avasi paneltűzper

Miskolc - Csütörtökön kezdik el tárgyalni – immár harmadfokon – a halálos avasi paneltűz büntetőperét.

 

 

 

Avasi paneltűz: felmentették a tűzoltókat

Miskolc - Jogerős ítéletet hozott a tűzoltók elleni pótmagánvádban a Miskolci Törvényszék.

 

 

 

Majd’ hét év után jogerős döntés: nem bűnösök az "avasi" tűzoltók

Miskolc - A tragikus paneltűz miatt perelték be, de másodfokon is felmentették őket.

 

 

Avasi paneltűz: ma ítélkeznek másodfokon

Miskolc - Pénteken hirdetnek ítéletet az M. F. és társai ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyamatban lévő büntető­ügyben.

 

Avasi paneltűz - Az apa felháborodott…

Miskolc - A 2009-es avasi paneltűz idején az egyik hetedik emeleti lakásban egy család három tagja, a 39 éves édesanya, 16 éves lánya és 13 éves fia tartózkodott otthon. Az anya és fia a helyszínen meghalt, lánya négy nappal később a kórházban vesztette életét. Csak az akkor munkában lévő apa, Szabó Zsolt maradt életben.

Avasi paneltűz - Morálisan elítélhető tett, de törvény szerint nem

Miskolc - Máig nem tudni, hogy hol keletkezett a 2009-es tragikus avasi paneltűz és mi okozta azt. A bizonyítékok elvesztek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!