Majd’ hét év után jogerős döntés: nem bűnösök az “avasi” tűzoltók

Akt.:
Ítélethirdetés a bíróságon
Ítélethirdetés a bíróságon
Miskolc – A tragikus paneltűz miatt perelték be, de másodfokon is felmentették őket.

Emlékezetes, hogy a 2009-es tragikus avasi paneltűz – egy anya és két gyermeke volt az áldozat – kapcsán egy közvádas büntetőügy is indult, melyben a Miskolci Járásbíróság 2014. szeptember 3-án első fokon ítéletet hirdetett. Abban az ügyben a bíróság az elsőrendű vádlottat – akinek ismeretlen okból a lakásában keletkezett a tűz – bűnösnek mondta ki közveszélyokozás vétségében és 3 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettében, ezért őt 4 év börtönbüntetésre ítélte.

Furcsa, hogy senki sem felelős három ártatlan haláláért.” Török Zsolt

A többi vádlottat – a panelház felújítását végző cégek munkatársait – az ellenük foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól felmentették.

A másodfokú bíróság az első fokon elítélt elsőrendű vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette. A másodfokú bíróság indokolása szerint a közveszély bekövetkezett akkor, amikor az első rendű vádlott lakása kigyulladt, így az a tény, hogy ő a lakást elhagyva – annak bejárati ajtaját nyitva hagyva – távozott a lakásból, közveszélyt nem idézett elő, mert az már fennállt.

A tűz keletkezésének oka és helye bizonyítékvesztés miatt megállapítható nem volt, maga az ügyészség sem a tűz okozását rótta az elsőrendű vádlott terhére hanem azt, hogy a lakásból távozása során a bejárati ajtót maga után nem zárta be. Az ellentétes tartalmú döntés miatt az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik, míg a panelház felújítását végző cégek munkatársainak felmentését a másodfokú bíróság helybenhagyta, így az ő vonatkozásukban az ítélet jogerős.

Heten a vádlottak padján

A tűzesetben elhunyt család hozzátartozója, az édesapa pótmagánvádat nyújtott be a tűzesetnél eljárt tűzoltókkal szemben arra hivatkozva, hogy a tűzoltó foglalkozású vádlottak foglalkozási szabályt szegtek és ezek a szabályszegések ok-okozati összefüggésben állnak a három sértett halálával.

A Miskolci Járásbíróság 2014. december 4-én hirdetett első fokon ítéletet M. F. és 6 társa ügyében. A bíróság a pótmagánvádra indult büntetőügyben első fokon felmentette valamennyi vádlottat az ellenük emelt vád alól. A pótmagánvádló polgári jogi igényét elutasította. A pótmagánvádló és jogi képviselő fellebbeztek a döntéssel szemben, kérve a tűzoltók bűnösségének megállapítását és büntetés kiszabását.

A Miskolci Törvényszék mint másodfokú bíróság a tegnap kihirdetett ítéletében jogerősen is felmentette a tűzoltókat. A másodfokú bíróság részletes bizonyítást folytatott le az ügyben és annak eredményeként állapította meg, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítékokat megfelelően értékelte, az indokolási kötelezettségének eleget tett.

Török Zsolt, a magánvádló jogi képviselője kérdésünkre azt mondta, furcsának találja, hogy senki sem felel három ártatlan ember haláláért. Mint mondta, később döntik el, beadnak-e felülvizsgálati kérelmet.

Szaniszló Bálint


Így indokolták első fokon

Az elsőfokú bíróság négy tűzoltó esetében megállapította, hogy semmilyen foglalkozási szabályt nem szegtek, míg három tűzoltó esetében azt állapította meg, hogy habár kisebb-nagyobb fokú szabályszegés történt, azok azonban nem állnak ok-okozati összefüggésben a sértettek elhalálozásával, ezért valamennyi vádlott vonatkozásában – bizonyos vádlottak esetében bűncselekmény hiányában, míg mások vonatkozásában bizonyítottság hiányában – felmentő ítéletet hozott.


Avasi paneltűz: felmentették a tűzoltókat

Miskolc – Jogerős ítéletet hozott a tűzoltók elleni pótmagánvádban a Miskolci Törvényszék.