menetrend változás

2020.04.06. 11:30

Koronába bújtatott járatritkítások?

A VEKE szerint nem indokolt a hétfőtől alkalmazott járatritkítás.

Hajdú Mariann, Horváth Imre

Forrás: ÉM

Változik a menetrend hétfőtől Miskolcon. A közlekedési vállalat honlapján az olvasható, hogy a csökkenő utasszámhoz igazodva szabad- és munkaszüneti napi menetrenden alapuló rendkívüli menetrendet vezetnek be a hét minden napjára. Vannak buszok, amelyek továbbra is munkanapi menetrend szerint közlekednek (például a 15-ös, a 43-as, a 44-es, a 45- ös és a 240-es), az 54-es pedig úgy, ahogy a múlt héten növelték a járatok számát, miután a közösségi portálon osztani kezdték azt a fotót, amin jól látszik – járvány ide vagy oda –, tömeg van a buszon.

Kifogásol a VEKE

A honlap szerint hétfőtől megszűnik a 38-as és a 69-es autóbusz, az utóbbi helyett az 1-es néhány járata közlekedik Berekaljára. A honlap hosszú listában közli a változásokat.

A változásokkal kapcsolatos kifogásait vasárnap juttatta el szerkesztőségünkbe a VEKE, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület miskolci csoportja. Szerintük Miskolcon a járványhelyzetet kihasználva újabb járatritkítások történnek, sőt véglegesen meg is szüntetnek több viszonylatot.

„A módosítások helyrehozhatatlan károkat okoznak Miskolc közlekedésében” – írják, szerintük azonnali korrekciók szükségesek. Szerintük az nem jó, hogy más nagyvárosok gyakorlatával szemben, ahol most tanítási szüneti vagy szombati menetrendet alkalmaznak a munkanapokon, Miskolcon szinte az összes vonalon agyonritkított vasárnapi menetrendet léptetnek életbe, ami pont azt a zsúfoltságot növeli, ami most tilos.

Szerintük az MVK, kihasználva a járványhelyzetet, az ideiglenesnek mondott változások mellett számos végleges viszonylatmegszüntetést és járatritkítást is véghez visz.

Megjegyzik: ezeket a módosításokat egyébként már februári ülésén megszavazta a város közgyűlése, azonban a járványhelyzet miatt eddig elhalasztották a bevezetését.

Nehezményezik azt is, hogy a közgyűlés februári ülésén felmerült, a város létrehoz egy közlekedésfejlesztési munkacsoportot, ez a mai napig nem jött létre.

Válaszol az önkormányzat

Kérdeztük a miskolci önkormányzatot a kritika kapcsán. Válaszukban hangsúlyozzák: az országos veszélyhelyzet miatt tapasztalható utasszámcsökkenésre reagálva – 85 százalékos a visszaesés – több lépcsőben változtattak a menetrenden. Azokon a vonalakon azonban, amelyek jelenleg is működő termelőüzemekhez szállítják a munkavállalókat, a műszakváltások idején az addig érvényben lévő menetrendi kapacitásokat megemelte a szolgáltató. A megszűnéseket – írják – már év elején bejelentette az MVK Zrt., szerintük vannak, akik jól is járnak a változással. Szerintük az MVK és a polgármester korábban együttműködést ajánlott a VEKE-nek, ám ők a közös munkától elzárkóztak.

(A borítóképen: Novemberi csúcs: mára 85 százalékkal esett vissza a forgalom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!