Hirdetés

2023.12.19. 11:42

Mennyi az annyi? Érdemes-e hitelt felvenni ajándékvásárlásra?

Megfelelő ajándékot választani nem könnyű feladat, főleg ha a legmeghatározóbb életeseményekről van szó, amelyekre valami igazán különlegeset, egyedit, megismételhetetlent szeretnénk adni. Legyen az tárgy vagy élmény, sokféle tényezőt kell mérlegelnünk, és nagyon jól kell ismerni az ajándékozott igényeit, hogy valódi örömet szerezzünk.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Sokszor azonban a legjobb ötleteknek jelentős anyagi vonzata van: mikor és milyen hitelt érdemes felvenni, ha ajándékvásárlás a cél?

Hitelfelvétel ajándékvásárlásra

Többféle oka lehet annak, hogy felmerül: anyagi segítséget kellene kérünk egy ajándék megvásárlásához. Előfordulhat, hogy a család egy nagyobb ünnep, például a karácsony vagy egy kerek születésnap alkalmából egy nagyértékű, régóta áhított tárgyat vásárolna meg közösen. Ilyen lehet egy új tévét a fa alá, vagy a nagykorúvá váló gyerek számára egy autó. Vagy gondoljunk csak egy esküvőre – ilyenkor is számolhatunk nagyobb ajándékokkal, például a szűk rokonság meglepetése lehet egy előre lefoglalt nászút az ifjú pár számára.

A hitelfelvételnek, legyen az szabad felhasználású hitel vagy másféle kölcsön, akkor tudunk élni előnyeivel, ha minden tényezőt előre mérlegelünk, így elkerülve a későbbi anyagi problémákat. Amennyiben pontosan tájékozódunk a hitel hátteréről, mérlegeljük saját anyagi lehetőségeinket, biztonsággal fizethető törlesztőrészletet vállalunk, nem kell tartani az ajándékvásárlásra felvett hiteltől sem. A rugalmas felhasználás, a szabadabb választás lehetővé teszi, hogy kreatívan gondolkodjunk az összegről és a lehető legjobb módon gondoskodhassunk a tökéletes ajándékról.

Ha hitelt vállalunk, tegyük okosan!

Nem rossz ötlet tehát hitelt felvenni ajándékvásárlásra – ha azonban így teszünk, tartsunk be néhány alapszabályt. 

A hitelfelvétel első és legfontosabb szabálya, hogy ne igényeljünk több pénzt, mint amire szükségünk van. Mindenképp végezzünk alapos számítást, tervezzük meg minden szeletét az ajándéknak, előre kalkuláljunk az esetleges plusz költségekkel. Ha kiszámoltuk a pontos összeget, akkor ennek kapcsán érdeklődjünk a banktól: legyünk pontosan tisztában a törlesztőrészlettel, illetve az esetleges kamatokkal.

Amennyiben technikai eszközre igénylünk hitelt, vegyük figyelembe, hogy a jó minőség hosszú távú befektetés. Olyan ajándékot adjunk, ami kiszolgálja használóját és nem kell havonta szervizbe küldeni. Ennek tudatában mérlegeljük az anyagiakat. Ha utazást, élményt ajándékozunk, szintén nézzünk utána alaposan minden részletnek, érdeklődjünk olyanoktól, akik már jártak az adott helyen, próbálták az adott szállást. Csak ezután folyamodjunk hitelhez.

Szintén lényeges lépés a szabad felhasználású hitel és más kölcsönök kapcsán egyaránt, hogy ismerjük meg a különböző típusokat, intézményeket. Az egyes bankoknál eltérő feltételek és lehetőségek fogadnak minket, éppen ezért nézzünk mindegyiknek utána. Emellett remek online kalkulátorokat találunk, amelyek segítenek abban, hogy részletesen átlássunk minden konstrukciót. Továbbá fontos tudni: a szabad felhasználású hitel egy bármire igénybe vehető személyi kölcsön, illetve ingatlan terhére felvehető összeg, amelynek elköltését nem kell igazolnunk a bank felé.

Csak tudatosan!

A hitelek kapcsán talán sokszor bizalmatlanok vagyunk, ennek oka pedig nem más, mint hogy a pénzügyi tudatosság még mindig keveset emlegetett kompetencia. Mivel az iskolai oktatásban nem kap hangsúlyt annak tanítása, hogy milyen módokon lehetünk tudatosak az anyagiak terén, a hasonló készségeket a legtöbbünknek felnőttként kell elsajátítani. 

Szerencsére ma már számos program, app, weboldal segít abban, hogy átgondoltan, előrelátóan kezeljük a pénzügyeinket. Amennyiben bizonytalanok vagyunk ezeket használva is, keressünk fel szakembert, aki segít átlátni és tudatossá tenni anyagi döntéseinket. Amennyiben hasonlóan tudatosak vagyunk, akkor nyugodtan gondolkodhatunk akár egy ajándék kapcsán is szabad felhasználású hitelben, ha emlékezetes és jelentőségteljes nyomát akarjuk hagyni egy fontos pillanatnak. 

Adni jobb, mint kapni

Amellett, hogy nem érdemes több pénzzel gazdálkodni, mint ami rendelkezésünkre áll, fontos, hogy meg tudjuk ünnepelni azokat a pillanatokat az életben, amelyek igazán lényegesek. Az emlékezetességhez pedig igenis hozzájárul, ha olyan ajándékot választunk, ami különleges, lehengerlő és nagyobb horderejű, mint amit egyébként megszokhattunk.

Akit megajándékozunk, természetesen nem az adott dolog értéke miatt fog hálával gondolni ránk, hanem azért, mert életre szóló, személyes és semmivel sem pótolható élményt adtunk számára, vagy épp segítünk könnyebbé tenni, megszínesíteni a hétköznapjait, ami miatt a mindennapokban is eszébe jutunk. Ne féljünk megadni ezt az örömöt saját magunk számára sem – természetesen a megfelelő pénzügyi tudatosság mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában