Illegális bevándorlás

2023.10.19. 23:14

Rétvári Bence: a nagyobb illegális migráció nagyobb terrorfenyegetettséget jelent

Magyarország és több közép-európai ország egyértelműen ki meri azt mondani, amit egyes nyugat-európai országok még nem: a nagyobb illegális migráció nagyobb terrorfenyegetettséget jelent Európa számára - jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön.

MW

Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek ülésén vett részt. A tanácskozás szünetében hangsúlyozta: érdemi lépés továbbra sem történt a külső határok védelme érdekében. Az embercsempészek dolgát pedig csak egyszerűsíti az Európai Unió azzal, hogy kvótákkal, migrációs paktummal automatizálja a migránsok befogadását, ami ráadásul növelheti a terrorveszélyt Európában. 

Láthatóan egy dolog működik csak: a külső határvédelem és az, hogy a menekültkérelmeket az Európai Unió területén kívül kell elbírálni. Nincs más megoldás, nincs más út

 - húzta alá az államtitkár. 

Rétvári Bence arra figyelmeztetett, hogy az izraeli-palesztin konfliktus tovább fogja növelni az illegális migrációs nyomást és a veszélyeket Európában. Egy menekülthullámot a rossz szándékkal érkezők is kihasználják, aki tehát azért jön, hogy utána terrorcselekményt kövessen el, az is könnyebben be tud jutni Európába - mondta. 

A tanácskozásnak a schengeni térség helyzetével foglalkozó napirendi pontjával kapcsolatban Rétvári Bence közölte: az Európai Unió alapvető értékét jelentő, belső határellenőrzés nélküli térség rendszerét kikezdte a migráció és a terrorizmus. 

"Soha ilyen rossz állapotban a schengeni övezet, az unió belső határainak átjárhatósága nem volt"

 - fogalmazott. 

Szavai szerint ezért

 a felelősség az Európai Unió vezetőit terheli. 

A hibás brüsszeli döntések sorozata vezetett ehhez, valamint a külső határok védelmének elmaradása - monda. Mivel a migrációt nem tudták megállítani, a terrorizmus most egyre nagyobb mérteket ölt - emelte ki. 

Emlékeztetett arra, hogy 

Magyarország 2015 óta hangsúlyozza: meg kell védeni a külső határokat.

 Magyarország azért is védi az unió külső határát, hogy a belső határoknak ne kelljen újra létrejönnie. A belő határok újbóli megjelenése nemcsak kényelmetlenséget, nemcsak politikai visszalépést és kudarcot jelent, hanem gazdasági hátrányt is, hiszen a közös belső piac csorbulni, a gazdasági erő csökkenni fog Európában - figyelmeztetett. 

Rétvári Bence kijelentette: 

Magyarországnak továbbra is az az álláspontja, hogy csak a külső határvédelem tudja megállítani az illegális migrációt. 

Magyarország ezért továbbra is igényt tart arra a mintegy 2 milliárd euróra, amelyet eddig a külső határok megvédésére fordított. 

Az államtitkár hangsúlyozta továbbá: 

Magyarország továbbra is ellenzi az új uniós migrációs paktum elfogadását, és azt kéri az uniótól és a tagállamoktól, hogy amíg nem késő, gondolják újra az álláspontjukat. 

"Veszélyesnek tartjuk a migrációs paktumot, hiszen, ha valakik terrorcselekmény elkövetésének szándékával jönnének Európába, a szabályozás azok számára is szélesre nyitott kaput jelent. Ne a kvóták útján menjünk tovább, hanem a külső határok védelme irányába lépjünk és így védjük meg az Európai Uniót" - tette hozzá Rétvári Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában