Gyász

2023.10.30. 18:19

Novák Katalin, Orbán Viktor és Kövér László is elbúcsúzott Pásztor Istvántól

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke 67 éves korában hunyt el. A kormányfő és az államfő is elbúcsúzott tőle.

MW

Orbán Viktor és Pásztor István

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

A miniszterelnök és a köztársasági elnök a közösségi médiában megosztott bejegyzéssel adózott a délvidéki magyar politikus emlékének. 

Elment a harcosok útján. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt

 – írta a Facebook-oldalán megosztott közös fotóhoz Orbán Viktor. 

Egy élet a vajdasági magyarság szolgálatában. Köszönet érte!

– ezekkel a szavakkal búcsúzott Novák Katalin.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvétét fejezte ki Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökének, parlamenti frakcióvezetőjének édesapja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökének halála miatt.

A táviratban – amelyet kedden juttatott el az Országgyűlés Hivatala az MTI-nek – a házelnök azt írta, hogy Pásztor István a délvidéki és a Kárpát-medencei magyarság megbecsült képviselője, „rendkívüli teljesítményekkel teli és a legutóbbi időkig igen aktív” életének 68. évében örökre távozott közülünk.

A Magyar Országgyűlés nevében szeretném kifejezni együttérzésemet. Osztozunk a család és a közösség gyászában, és nehéz szívvel vesszük tudomásul, hogy elhunytával kitartásban és elkötelezettségben mindannyiunk számára példát adó, kiemelkedő személyiségét vesztette el a magyar nemzet

– fogalmazott Kövér László.

Úgy folytatta: Pásztor István kihívásokkal teli időszakban, a magyarok szülőföldön való boldogulásának szellemében vívta harcait, síkra szállt az anyanyelvi oktatásért, a magyarlakta települések sokoldalú fejlesztéséért, az épített örökségünk megóvásáért ugyanúgy, mint az együttműködésre hangsúlyt helyező, kulturált politikai párbeszédért, s ennek révén a nemzeti kisebbségek jogainak intézményes megerősítéséért.

Hozzátette: elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a szerb nemzet történelmi megbékélésének összetett folyamatában, a két ország kapcsolatrendszerének töretlen erősítésében.

Közössége vezetőjeként elért sikerei minden Kárpát-medencei nemzetrésznek lelkesítő példát jelentettek és jelentenek a jövőben is – hangsúlyozta Kövér László.

„Emlékét, munkásságának eredményeit megőrizzük. A Jóisten adjon erőt a hozzátartozóknak a gyász nehéz pillanataiban!” – zárul a távirat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában