Nagyvilág

2010.02.03. 06:47

Rohamosan nõ a netfüggõk száma Kínában

<p>Rohamosan emelkedik az internetfüggõ fiatalok száma Kínában - állapította meg egy szerdán nyilvánosságra hozott kínai tanulmány. Mint kiderült, a nagyvárosokban jóval kevesebben lesznek a világháló "foglyai".</p>

A felmérést hétezer 6 és 29 év közötti gyermek és fiatal részvételével készítette egy kínai állami szervezet. Eszerint az elmúlt években már 24 millióra emelkedett az internetfüggõk száma. Azokat nevezik "addiktoknak", akiknek az életére, pontosabban iskolai elõmenetelükre, karrierjükre és személyes kapcsolataikra negatív hatással van a világhálón töltött temérdek idõ. Õk azok, akik folyton az weben lógnak és depressziósak lesznek, ha nem engedik õket az internet közelébe, ugyanakkor a cybervilágban sokkal boldogabbnak érzik magukat, mint a való életben.

A kutatás szerint a netfüggõk fiatalok száma 2005 óta a duplájára nõtt Kínában, ahol immár minden hetedik felhasználót megfertõzött a virtuális világ. Közülük is a leginkább érintettek a 18 és 23 év közöttiek, akiknek 15,6 százaléka tekinthetõ függõnek. A felhasználók leginkább online játékokkal töltik az idõt, de ugyanígy népszerûek a csevegõprogramok is.

Azt is megállapították, hogy - a gyakran szegényebb - vidéken ez sokkal súlyosabb problémát jelent, mint a nagyvárosokban, például Pekingben vagy Sanghajban. A világ legnépesebb országában a legfrissebb adatok alapján legalább 384 millióan szörfölnek. Országszerte már 400 rehabilitációs központ mûködik az internetfüggõk kezelésére, noha nem mindig képesek megfelelõen bánni a betegekkel. Augusztusban például nem kis botrányt váltott ki, amikor egy dél-kínai intézetben halálra vertek egy 15 éves fiatalt, röviddel késõbb pedig Szecsuán tartományban bántalmaztak hasonló módon egy addikt tinédzsert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!