Magyarország

2018.11.28. 13:42

Illegális bevándorlás - Szijjártó: Magyarország elutasítja a migráció ösztönzését

Genf - Magyarország az olyan politikai törekvéseket támogatja, amelyek a migrációs folyamat megállítását célozzák, és elutasítja azokat, amelyek ösztönzik az illegális bevándorlást - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tanácsülésének általános vitáján.

Genf - Magyarország az olyan politikai törekvéseket támogatja, amelyek a migrációs folyamat megállítását célozzák, és elutasítja azokat, amelyek ösztönzik az illegális bevándorlást - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tanácsülésének általános vitáján.

Megerősítette, hogy Magyarország nem ért egyet az ENSZ elfogadás előtt álló migrációs csomagjának számos alapvetésével, és elutasítja azt, kivonult a jóváhagyási folyamatból. Hozzátette, hogy az ENSZ-éhez hasonlóan elbukott a brüsszeli migrációs politika is, amely ösztönzi a bevándorlást.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban számos javaslatot tett az ENSZ-csomag módosítására, ezek egyebek mellett a migrációs folyamat megfékezését célozták, továbbá azt, hogy vegyék figyelembe a cél-, illetve tranzitországok helyzetét és érdekeit is. Hangoztatta, hogy a migráció nem alapvető emberi jog, a határsértés pedig bűncselekmény. Biztosítani kell az egyes országok szuverenitását, kultúrájuk megőrzését, és el kell kerülni a párhuzamos társadalmak kialakulását.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a világ korábban soha nem látott biztonsági kihívásokkal néz szembe, és ezek közül az egyik legfontosabb a tömeges migráció, amely egész régiókat tud destabilizálni. Külön említette a terrorveszélyt, emlékeztetve arra, hogy a folyamat kezdete óta több mint 30 terrortámadást követtek el az Európai Unióban "migránshátterű emberek", és ilyen méretekre korábban nem volt példa.

Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója, António Vitorino Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a migráció alapvető emberi jog. Nem ért egyet azzal sem, hogy a bevándorlás jó és bátorítani kell - szögezte le.

Szijjártó Péter emlékeztetett a magyar álláspontnak arra az elemére is, hogy a hazájukból menekülni kényszerülőknek segítséget kell nyújtani, de a problémát lehetőleg a gyökerénél, a kiinduló országokat sújtó nehézségek leküzdésével kell kezelni. Ott kell segíteni, ahol szükség van rá - emelte ki. A nemzetközi közösségnek arra kell koncentrálnia, hogy otthon biztosítson békét és biztonságot a lakosságnak, ha pedig ez nem lehetséges, a hazájukhoz lehető legközelebbi térségben élhessenek emberhez méltó életet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Tomás Petrícek cseh külügyminiszter Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Hozzáfűzte, hogy a Hungary Helps programmal Magyarország már közreműködik ezekben az erőfeszítésekben.

Az ENSZ-csomag elutasításának ellenére Magyarország együtt kíván működni a nemzetközi közösséggel az embercsempészet elleni küzdelemben is.

António Vitorino, az IOM főigazgatója a magyar miniszter felszólalásához fűzött reagálásában azt mondta, hogy több pontban egyetért a Szijjártó Péter által felvázoltakkal.

Az illegális migráció "dinamikája" például valóban "zavaró" - fogalmazott.

Egyetértett azzal is, hogy törekedni kell a megelőzésre, meg kell próbálni kezelni a gyökereket. A menekültek visszatéréséhez azonban biztosítani kell társadalmi visszailleszkedésüket is - fűzte hozzá.

Vitorino kijelentette, hogy ő maga is volt európai bizottsági tag, és ismeri a témára vonatkozó szabályozást. Mint mondta, nem hozná közvetlen kapcsolatba a terrorizmust a migrációval. A terrortámadások jelentős részét nem migránsok követik el - fogalmazott.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója, António Vitorino Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Az ENSZ-csomagra térve azt mondta, abban több olyan elem is van, amelyet Szijjártó Péter is hasznosként említett. A csomag emellett jogilag nem kötelező dokumentum, minden ország maga döntheti el, hogy mely elemeit hajtja végre - tette hozzá. Kijelentette, hogy az IOM kész támogatni az ENSZ-tagországokat ezekben a törekvéseikben.

A 172 országot tagjai között tudó (IOM) abból az elvből indul ki, hogy a szervezett és emberséges módon végrehajtott migráció kedvező mind a bevándorlók, mind az őket befogadó országok számára. Az IOM támogatást nyújt a menekülteknek, és alapvetésében hangsúlyozza, hogy minden félnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi normákat.

Szijjártó Péter Genfben kétoldalú tárgyalást is folytatott António Vitorinóval.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!