Magyarország

2013.02.11. 16:22

OGY - Kiléptek az LMP-frakcióból a Párbeszéd Magyarországért képviselői

Budapest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - Hivatalosan is kiléptek az LMP parlamenti képviselőcsoportjából a Párbeszéd Magyarországért (PM) tagjai, akik az erről szóló nyilatkozatot hétfőn délután elküldték Schiffer András frakcióvezetőnek és Kövér László házelnöknek. Ezt a PM közölte az MTI-vel.

Budapest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - Hivatalosan is kiléptek az LMP parlamenti képviselőcsoportjából a Párbeszéd Magyarországért (PM) tagjai, akik az erről szóló nyilatkozatot hétfőn délután elküldték Schiffer András frakcióvezetőnek és Kövér László házelnöknek. Ezt a PM közölte az MTI-vel.

Az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-nek megerősítette, hogy a házelnök titkárságára hétfőn délután megérkezett nyolc képviselő kilépőlevele.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért egyik alapítója a nap folyamán jelezte, a házszabály alapján a házelnöknek a nyilatkozatok leadása után 72 óra áll a rendelkezésére, hogy megtegye a frakció feloszlatása ügyében szükséges lépéseket, Schiffer András frakcióvezetőként ugyanakkor felgyorsíthatja a folyamatot, ha bejelenti a kilépéseket.

Jávor Benedek mellett Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László távozott az LMP-frakcióból. Az LMP-nek ezzel hét képviselője maradt a parlamentben - Schiffer András, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett, Lengyel Szilvia és Mile Lajos -, tehát a képviselőcsoport megszűnik: a házszabály alapján ugyanis megszűnik a frakció, ha tagjainak száma 12 alá csökken.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

Az LMP idei, január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői akkor hangsúlyozták, szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.

Vasárnap Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentették, hogy a platform párttá alakul és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját. Szabó Tímea egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Az újságírók felvetésre hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre.

Miután az egyeztetések több fordulón keresztül sem hoztak eredményt, Jávor Benedek múlt hét pénteken bejelentette: függetlenként folytatják munkájukat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!