Magyarország

2012.05.25. 19:18

Az EMIH felháborodásának adott hangot a mártír emlékhelyek meggyalázása miatt

Budapest, 2012. május 25., péntek (MTI) - Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felháborodását fejezte ki a mártírok és meggyilkoltak emlékhelyei ellen elkövetett "gyalázatos támadások" miatt az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.

Budapest, 2012. május 25., péntek (MTI) - Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felháborodását fejezte ki a mártírok és meggyilkoltak emlékhelyei ellen elkövetett "gyalázatos támadások" miatt az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.

A Köves Slomó vezető rabbi által jegyzett kommünikében annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy "a szélsőjobboldal elmúlt hetekben megszaporodott provokációi" nemcsak a zsidó közösség tagjait sértik, hanem az egész magyar nemzet megosztását, az ellenségeskedés szítását, Magyarország nemzetközi lejáratását célozzák.

Úgy fogalmaznak, hogy valamennyi állampolgárnak "egyöntetű felelőssége" felszólalni és fellépni ez ellen a tendencia ellen. A zsidó hagyomány szellemében az EMIH arra kér mindenkit, "zsidó és nem zsidó polgártársainkat egyaránt", hogy a "béke és megértés jegyében cselekedjenek és nyilvánuljanak meg ezen ügyek kapcsán".

A Biblia tanítására hivatkozva hangsúlyozták: mindenkinek a béke és a törvény tiszteletét kell keresnie és hirdetnie, még akkor is, ha bizonyos társadalmi körökben a kirekesztő szellemiség újraéledése figyelhető meg.

Az EMIH rendkívül károsnak nevezi azokat a cselekedeteket, amelyek "szándékukban nem, de megvalósításukban alig különböznek a szélsőjobboldali provokátorok tetteitől". Véleményük szerint az ilyen tettek csak elterelik a közvélemény figyelmét a zsidóság és a jó szándékú közösség tiltakozásáról, és így azokat eljelentéktelenítik. Ezt semmilyen szándék nem igazolhatja, ettől is el kell elhatárolódni - tették hozzá.

A kormány pénteken kiadott közleményében a leghatározottabban elítélte a Duna-parti mártíremlékmű meggyalázását.

A Kormányszóvivői Iroda az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában úgy fogalmaz, a kabinet az új alaptörvény alapján elutasít minden szélsőséges megnyilvánulást, provokációt, érkezzen akár balról, akár jobbról. A kormány tűrhetetlennek és megengedhetetlennek tart minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetést - fűzik hozzá, hangsúlyozva, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a köztéri szobrok, emléktáblák meggyalázását.

Megjegyzik továbbá, hogy a kormány az alaptörvényben foglaltak szerint Magyarország minden polgárának biztosítja a békés és biztonságos élet feltételeit.

A közelmúltban három szoborgyalázás történt: a Somogy megyei Kerekiben öntötte le vörös festékkel Horthy Miklós életnagyságú szobrát Dániel Péter ügyvéd, aki a szobor nyakába Tömeggyilkos, háborús bűnös feliratú táblát is akasztott. Néhány nappal később Raoul Wallenberg budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat, péntekre virradóra pedig antiszemita feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre Budapesten.

Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken megkoszorúzta Raoul Wallenberg II. kerületi szobrát, miután arra kedden ismeretlenek disznólábakat tettek. A helyettes államtitkár azt mondta, a kormány határozottan elítéli Raoul Wallenberg szobrának és a Duna-parti mártíremlékműnek a meggyalázását, és mindent megtesz azért, hogy "az elkövetőket kézre kerítse és kellőképpen megbüntesse".

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet elmondta, követségük spontán kezdeményezésként szervezte a koszorúzást, mert azt az üzenetet kell küldeni az embereknek, különösen a magyar és az európai fiataloknak, hogy "eddig és ne tovább". A szavak ideje lejárt, most a tetteké következik - hangoztatta.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke azt emelte ki, hogy Magyarországon sokan vannak, akiknek "nem tetszik" az emlékművek meggyalázása, álljanak bármelyik politikai oldalon. Úgy fogalmazott: "Az embermentők csak jót tettek Magyarországnak", egyik politikai oldalhoz sem volt közük, ezért sem érthető, "mi bajuk van velük azoknak, akik ezt tették."

Raoul Wallenberg budapesti szobrának meggyalázása ügyében a II. kerületi rendőrkapitányság garázdaság szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A kerületi önkormányzat vezetői korábban közölték, elítélik a szobor meggyalázását. A Külügyminisztérium szintén elítélte a szobor meggyalázását, közleményben foglalt állást a svéd embermentő diplomata emlékének védelmében.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ugyancsak elítélte, hogy az emlékművet ismeretlen szélsőségesek meggyalázták. Közleményében az MSZP is elítélte az esetet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!