Magyarország

2010.06.17. 16:59

Veszélyes vegyszert találtak egy paradicsomban és egy uborkában

<p>Veszélyes anyagot talált a Levegő Munkacsoport egy itthon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában a nyári zöldség-gyümölcsteszt során.</p>

A környezetvédő szervezet csütörtöki közleménye szerint a procimidon nevű vegyszert az Európai Unió a hormonrendszerre való hatása miatt szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván. Sőt, az USA Környezetvédelmi Ügynöksége szerint lehet, hogy rákkeltő.

A közlemény szerint a Levegő Munkacsoport június elején öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében uborkát, paradicsomot és epret vásárolt, hogy megvizsgálják van-e bennük veszélyes vegyszermaradék. A mintákat egy holland laboratóriumban tesztelték, ahol megállapították: a 14 minta közül csak 3-ban nem volt szermaradék. Egy hazai termesztésű - paradicsomban viszont 5 különféle vegyszermaradékot találtak, a többi között procimidont is.

A környezetvédő szervezet arra kéri a szupermarketláncokat, intézkedjenek, hogy ne kerüljenek forgalomba a szennyezett termékek, és feltétlenül tartsák, illetve tartassák be beszállítóikkal a hatályos előírásokat - áll a dokumentumban.

A Levegő Munkacsoport arra is felhívja a figyelmet: június 7-től új uniós szabályok léptek életbe, ezek szerint a korábbinál sokkal szigorúbb határértékek érvényesek a zöldség- és gyümölcstermékekre. A civil szervezet által megvizsgált mintákra még nem vonatkoztak ezek a szigorúbb határértékek, de figyelmeztető lehet, hogy a szennyezettnek mért paradicsom mintában az új határérték 7,5-szerese volt a vegyszermaradék-szint.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!