Magyarország

2010.05.17. 13:37

Harmadfokú készültség a Zagyván, másodfokú az Ipolyon

<p>Harmadfokú készültséget rendeltek el hétfőn reggel a Zagyva teljes árvízvédelmi szakaszán. Mivel az Ipoly vízgyűjtő területén újabb 27 milliméter eső esett, másodfokú készültség van érvényben.</p>

Hétfőn reggel 6 órakor a Zagyva teljes szakaszán harmadfokú készültséget rendelt el a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az elmúlt 24 órában valamivel több, mint 24 milliméter eső esett a Zagyva vízgyűjtőjére, melynek hatására a felső szakaszon folytatódik az áradás. Hatvan-alsónál vasárnap este hatkor már meghaladta a valaha mért legnagyobb vízszintet, a folyó 419 centiméteren tetőzik. A vízszint Pásztónál is rekordot döntött, és ezt várják hamarosan Apcnál is, ugyanis a folyó tovább árad.

A szombati 40 milliméteres csapadék után vasárnap ismét jelentős mennyiségű, 27 milliméter csapadék érte az Ipoly vízgyűjtőjét, ennek hatására a főfolyón és a mellékvizeken is fokozódott az áradás. Helyenként egy métert is emelkedett a folyó vízszintje egy nap alatt. Szlovák területen, több helyen is elrendelték már a harmadfokú készültséget, az Ipolytarnóc fölötti szlovák állomásokon hétfőn reggel tetőzött a folyó. A magyarországi 29 kilométeres szakaszon jelenleg Ipolyvece-Dejtár-Balassagyarmat-Szécsény szakaszon tovább árad, másodfokú árvízi készültség van érvényben. Az Ipoly mellékvizei, a Dobroda-, Feketevíz- Börzsöny-, Lókos-patak és Szentlélek patak vízszintje is nő. Ipolytarnócra hétfőn délben várják a tetőzést 424 centiméter körüli vízállással.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!