Magyarország

2010.02.28. 10:48

Árvíz - Újra árad az Ipoly és a Zagyva

<p>A péntek éjszakai esõzés hatására Szlovákiában megáradt patakok miatt áradás kezdődött vasárnap az Ipoly magyar szakaszán.</p>

Itt most I. fokú árvízvédelmi készültség van. Árhullám alakult ki a Zagyva völgyében is. A Közép-Duna vidékén tovább nõtt a belvízzel elöntött terület nagysága is.

A Közép-Duna Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnapi tájékoztatása szerint az elõzõ napokban hullott csapadék miatt a belvízzel elöntött területek nagysága tovább nõtt Bugyi, Dömsöd és Apaj területén. Az elöntött terület eléri a 2650 hektárt, melybõl 1300 hektár szántó, 1150 hektár rét, 200 hektár egyéb terület van víz alatt.

Az Észak-Duna-völgyi belvízrendszerben az I. fokú belvízvédelmi készültség van, míg a Soroksári-Duna menti belvízvédelmi szakasz Ráckevei és Szigetbecsei szivattyútelepeire II. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Dunán a mûtárgyaknál összetorlódott nagymennyiségû uszadék eltávolítását kézi és gépi erõvel folyamatosan végzik az igazgatóság munkatársai.

A péntek éjszakai esõk miatt az Ipoly vízgyûjtõjén - a szlovákiai patakokon - megkezdõdött áradás hatására az Ipoly magyar szakaszán is áradás indult meg. Itt emiatt I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Ipolytölgyesnél és Balassagyarmatnál vasárnap délelõtt is árad. A felsõ szakaszon Ipolytarnóc és Nógrádszakál között lassú apadás jellemzõ.

A Zagyva-folyón is újabb árhullám alakult ki, amely a Maconkai- és a Mátraverebélyi-tározónál, valamint a folyó teljes szakaszán megjelent szombaton. Éjszaka Pásztónál, majd Apcnál tetõzött, Hatvan-alsónál és Szentlõrinckátánál vasárnap délelõtt is árad. Zagyva teljes szakaszán I. fokozatú készültség, Szentlõrinckátánál II. fokú árvízvédelmi készültség van.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Felsõ-Tisza vidékén az esõ inkább a belvízhelyzetben okozott gondokat. Vasárnap ott 12 ezer hektár terület van belvíz alatt. Hiába szivattyúztak ki az elöntött részekrõl majdnem 2 millió köbméter vizet szombaton, az elöntött terület nagysága az esõzések miatt napok óta nem változik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!