Rally Hungary

2023.10.04. 12:20

Ki akarják venni a részüket (fotók)

Hadik András és Kertész Krisztián is rajthoz áll a hazai rendezésű Eb-futamon, a Rally Hungary-n.

Marosréti Ervin

Hadik András hazai körülmények között zárja az esztendőt

Fotó: ME

A ralit szerető közönség által leginkább várt hétvége következik. Október 6-8-as között rendezik meg a Rally Hungaryt, amely az Európa-bajnoki sorozat záró futama lesz ebben az esztendőben. A viadal központja ezúttal is Nyíregyháza, a gyorsasági szakaszok többségét viszont a Zemplén hegységben bonyolítják le. Az előkészületek már hónapok óta tartanak, most pedig már a célegyenesben vannak. A mezőny gyakorlatilag megérkezett Magyarországra, minden egyes csapat a felkészüléssel van elfoglalva. Így van ezzel Hadik András és Kertész Krisztián is, akik az elmúlt hónapokban nagyszerű eredményeket hoztak a külföldi pályákról. Most azonban szeretnének itthon is bizonyítani.

Ünnep a javából

– A magyar bajnokságban idén semmi nem a terveinknek megfelelően alakult. A pontverseny szempontjából már számít ez a hétvége, de a hazai Európa-bajnoki futamnak szerettünk volna részesei lenni - fogalmazott az indulással kapcsolatban Hadik András. - Ez verseny a szakág számára ünnep, ugyanakkor nagyszerű ellenfelek között indulhatunk, ami szintén nagyon fontos. A Zemplén aszfaltos gyorsasági szakaszai pedig legendásan jók, úgyhogy kellő várakozással tekintünk a háromnapos esemény elé.

Fotó: ME

Hadik András és Kertész Krisztián abszolút értékelésben vezeti a Közép-európai Mitropa Kupát, a Svájcban esedékes szezonzárón azonban nem vesznek részt. A páros és a csapat számára így vélhetően a Rally Hungary lesz a 2023-as esztendő utolsó megmérettetése. A korábbi magyar bajnok éppen ezért szeretné pozitív élménnyel zárni az évadot.

Szép emlékek

– Az eredmények szempontjából valóban markánsan elválik egymástól a hazai és a határokon túl nyújtott teljesítményünk. Nem tudom miért, így alakult - fogalmazott Hadik András. - Ettől függetlenül jó előjelekkel várjuk a Rally Hungaryt, hiszen az elmúlt hetekben-hónapokban nagyon sok sikerélmény ért minket és a csapatot is. A zempléni pályákkal kapcsolatban pedig jó emlékeink vannak. Volt olyan esztendő, hogy az utolsó szakaszon itt lettünk magyar bajnokok, úgyhogy pozitív szemlélettel várjunk a hétvégét. Szerdán még tartottunk egy hosszabb tesztet, ahol az autó apróbb beállításait végeztük el. Kíváncsian várom az időjárást, mert a Zemplénben ez is befolyásoló tényező lehet. Bízom benne, hogy sikerül a lehető legjobban alkalmazkodni a külső körülményekhez.

A bajnok már ismert

Az ERC értékelésébe 36 páros nevezett, de a Rally Hungary egyszersmind a magyar bajnokság záró futama is lesz. Összességében tehát több mint száz egység áll rajthoz Nyíregyházán és a Zemplénben. Az Európa-bajnoki cím eldőlt, a Hyundai-al versenyző Hayden Paddon már korábban bebiztosította az elsőségét. A magyar bajnok is megvan 2023-ban, Vincze Ferenc nyerte az abszolút értékelést. Ettől függetlenül a Rally Hungaryn számos kategóriában és géposztályban dőlnek majd el a nyitott kérdések.

A Rally Hungary programja

Október 6. (péntek)

14:46 - Kvalifikáció, Nyíregyháza

18.00 - GY1, Rabócsiring Szuperspeciál

Október 7.  (szombat)

Gyorsasági szakaszok

9:23 - GY2, Újhuta - Nyíri

10:21 - GY3, Füzér - Abaújvár

11:24 - GY4, Aranyosivölgy

12:47 - GY5, Nyíregyháza belváros

15:48 - GY6, Újhuta - Nyíri

16:46 - GY7, Füzér - Abaújvár

17:49 - GY8, Aranyosivölgy

Október 8., (vasárnap)

9:12 - GY9, Óhuta - Fony

10:35 - GY10 Sárga borház (kör jellegű)

12:28 - GY11, Óhuta - Fony

15:05 - GY12, Sárga borház (Power  Stage)

16:45 - Díjkiosztó, Nyíregyháza belváros

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!