Mezőkövesd Zsóry FC

2019.12.02. 16:00

Egy pontot hozott az emberelőny

Szombaton idegenben lépett pályára a Mezőkövesd Zsóry FC csapata a labdarúgó NB I-ben.

Molnár István

A hazaiak vezető gólját megelőző pillanat

Forrás: ÉM

Fotó: DOME LASZLO BALAZS

A negyedik fogadta a másodikat, vagyis Puskás Akadémia FC – Mezőkövesd Zsóry FC összecsapást rendeztek szombaton a honi élvonalban az országban másodiknak számító, az egykori kiváló labdarúgóról, Puskás Ferencről elnevezett létesítményben, a felcsúti Pancho Arénában (az első számú ilyen stadion a fővárosban nemrég felújított és átadott Puskás Aréna). Tizenhárom kör után korábban, eddig még egyik klub sem állt ilyen remek pozícióban az NB I-ben, tehát a meglepetés „kiscsapatok” csatájára mindenképpen illett a rangadó jelző. A Fejér megyei község alakulatának kezdő tizenegyén nem változtatott az egy héttel azelőttihez képest Hornyák Zsolt vezetőedző, és a dél-borsodiaknál is csak annyit módosított Kuttor Attila, hogy visszakerült a jobb bekk szerepkörbe a még Zalaegerszegen kiállított, és emiatt eltiltott Farkas D. A Mezőkövesd statisztikájában az is szerepelt, hogy Cseriék ebben a bajnokságban, ezen fordulóig még nem szenvedtek vereséget idegenben.

Hátrány, aztán hazai piros

A felcsútiak hamar megszerezték a vezetést, Knezevic lendületes betörését nem tudták levédekezni Pillárék, és az akciójuk végén Hentynek, három lépésről már nem volt nehéz dolga – ez volt a 11. kapott gólja a kövesdieknek. A legutóbbi hat összecsapásán veretlen vendégcsapat tehát korán hátrányba került, de ugyanúgy igyekeztek passzokkal hátulról építkezni, mint az előző meccseken. Erre jól mozdultak a hazaiak, mert szinte mindig volt zavaró emberük, így korán, a kapujuktól távol meg-megakadtak az ellenfél támadásai. Ennek ellenére a 12. percben Zivzivadze előtt adódott nagy lehetőség, ám Hegedűs jól mozdult ki. A 15. percben Van Nieff lövése volt pontatlan, Szappanosnak nem kellett közbeavatkoznia. Akarta, de az előbb vázoltak miatt igazából nem tudta százszázalékosan azt játszani a dél-borsodi együttes, amit tud, míg a PAFC majdnem 2-0-ra alakította az állást, csakhogy Knezevic kavargatása után a hosszú oldalon felbukkanó Gyurcsó közelről elvétette a kövesdi kaput. A házigazda védekezésében voltak pontatlanságok, ám ezt nem tudta kihasználni a Kövesd, amikor ugyanis eljutottak a lehetőségig, akkor Hegedűs megakadályozta a borsodi gólszerzést. Aztán a 29. percben Szolnoki nem sokat gondolkodott az egyik szerelési kísérlet előtt, olyannyira, hogy megkapta második sárga lapját, és így a kiállítás sorsára jutott, máris nőttek a vendégesélyek, az egyenlítésre, a fordításra. A 31. percben Silye lőtt a Puskás hálójába, azonban a játékvezető nem adta meg a találatot, les miatt. A Kövesd gurigázott a felcsúti térfélen, a hazai gárda 5-3-1-es felállásban védekezett. Komoly energiákat mozgósítottak a látogatók, hogy az egyenlítés még az első félidőben összejöjjön, labdabirtoklásban egyértelmű volt Bereczék fölénye, de a felállt fallal szemben nem igazán ment a foci, és hiányzott egy-egy váratlan húzás is.

Távolról is próbálkoztak

Felcsúti szögletekkel indult a második félidő, amely ezután, kövesdi támadásnál visszahúzódott a saját térfelére. A hazaiak nem tudtak pontosan végigvinni egy gyors ellenakciót, várható volt, hogy ez lesz a képlet a hátralévő időben, legalábbis addig biztos, amíg a látogatók nem egyenlítenek. Henty nem tudta Szappanos mellett ellőni a játékszert, aztán a 60. percben Karnitskij távolról, a léc alá tartó löketét hárította Hegedűs. A vendégek belátták, hogy tömörülő védelem ellen ez lehet az egyik megoldás, Berecz is így tett, közel hasonló távolságról, de a hazai portás megint oda vetődött, ahová szükséges volt. A PAFC nak az volt az érdeke, ne legyen nagy az iram, legyen játékmegszakítás, hogy emberhátrányban kicsit felszívhassák magukat a következő szakaszra. Ha megszerezték, akkor igyekeztek megbecsülni a labdát, addig, ameddig tudták. A 69. percben Sajbánnak volt egy lehetősége a rövid saroknál, de mellé perdült a labda, aztán a 75. perben megeresztett egy löketet, de ezt a csatát is a Puskás kapusa nyerte. Gyurcsóék kontrából akarták lezárni a meccset, nem tudták, míg a Kövesdnél Farkas D. megsérült, kényszerből kellett cserélnie Kuttor Attilának. Ismételten, immáron másodszor lesállás előzte meg – a 81. percben – a kövesdi találatot, úgy nézett ki, hogy hiába van nyomasztó mezőnyfölényben a vendéggárda, ki tudja húzni 1-0-val a PAFC. Aztán a 88. percben Karnitskij járt elől, s ha már ott volt, kihasználta a helyzetet. Ennek köszönhetően zsinórban hetedik meccsüket is veretlenül hozták le a mezőkövesdiek, azt azért sajnálhatják, hogy a bő egyórányi emberelőnyt nem tudták jobban kihasználni.


Jegyzőkönyv: Puskás Akadémia FC – Mezőkövesd Zsóry FC 1–1 (1–0)

Felcsút, 700 néző. V.: Pintér (Király, Huszár).

Puskás Akadémia FC: Hegedűs (7) – Szolnoki (5-2=3), Meissner (5), Hadzhiev (6), Spandler (5) – Van Nieff (5), Knezevic (6), Mebrahtu (5), Gyurcsó (5) – Henty (6), Vanecek (5). Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (5) – Farkas D. (5), Pillár (5), Katanec (5), Silye (5) – Berecz (6), Karnitskij (6), Pekár (5), Cseri (5), Vajda (5) – Zivzivadze (6). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Csere: Vanecek helyett Radics (5) a 39., Vajda helyett Sajbán Máté (5) a 46., Pekár helyett Nagy D. (5) az 52., Henty helyett Sós (-) a 74., Farkas D. helyett Vadnai (-) a 79. percben.

Sárga lap: Zivzivadze a 4., Szolnoki a 9., Van Nieff a 13., Pillár a 86. percben.

Gólszerző: Henty (1-0) a 6., Karnitskij (1-1) a 88. percben.

Kiállítva: Szolnoki, a 29. percben.

Hornyák Zsolt: – Köszönöm a csapatomnak az előadott teljesítményt, főleg azt, hogy az emberhátrányban betartották a taktikai kéréseket. Bíztam abban, hogy meg tudjuk tartani a jó eredményt, kár azért, hogy a második félidőben nem tudtunk pontosan befejezni egy ellentámadást, amiből elég veszélyesek voltunk. A kiállítással annyiból eldőlt ez a meccs, hogy ha ez nem történik meg, akkor, úgy érzem, három-négy-nullával hoztuk volna le ezt a mérkőzést. Sajnos, Szolnoki Roland egyszer-kétszer fegyelmezetlenül becsúszott, s ha ez ember hátrányban van, főleg ha a Mezőkövesd ellen, akkor nagyon nehéz játszani. Emiatt többet védekeztünk, ezt annyira jól tettük, hogy ebből egy tiszta helyzetet tudott kihozni a Mezőkövesd. Sajnálom, hogy a végén csináltunk hátul egy kis kozmetikai hibát, szerintem veszítettünk két pontot ezen a mérkőzésen. Példásan küzdött az egész csapat emberhátrányban.

Kuttor Attila: – Egy nagyon jó csapat otthonában az egy pont semmiképp sem rossz eredmény. Őszintén mondhatom, hogy az első félidőben mutatot játékunk talán a legjobb volt amióta én vagyok a Mezőkövesd edzője. Nehéz volt a védekezésüket feltörni, büszke vagyok arra, hogy az utolsó percig küzdöttünk, ennek most egy pont lett az eredménye. Gratulálok a srácoknak!

Gólok, események

6. perc: A bal oldalon Knezevic tört be a vendégek 16-osán belülre, laposan bejátszotta a labdát középre, ahol Henty érkezett, aki 3 méterről a hálóba passzolt, az ott lévő Silye csak a támadó hátát nézte, 1-0.

29. perc: Szolnoki találta el Silyét, amiért megkapta a második sárga lapját, így a felcsútiak tíz emberrel folytatták a meccset.

88. perc: Berecz labdájába beleléptek, az felperdült, a játékszert Zivzivadze csúsztatta meg, középen Karnitskij lépett ki vele, és 10 méterről a hazai kapuba lőtt, 1-1.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!