Tudta?

2024.03.29. 07:06

Nagypénteki menü: így néz ki hús nélkül

A vallási szokások szerint húsvét vasárnap reggel kerülhetnek először az asztalra a hagyományos ünnepi ételek: a sonka, a kalács és a tojás.

Pap Gyula

A halételek elfogadottak a bökt idején

Fotó: MW

Lassan vége a húsvét előtti negyven napos böjti időszaknak. Húsvét vasárnap reggel kerülhetnek először az asztalra a hagyományos húsvéti ételek: a sonka, a kalács és a tojás. Nagypénteken, a hagyomány szerint ugyanakkor még nem illendő húst enni, sőt a böjt ezen a napon a legszigorúbb.

Így szól a hiedelem 

A húsvéti ünnepkör többi jeles napjához hasonlóan a Nagypéntekhez is rengeteg népszokás és hiedelem kapcsolódik. Ezek közül pedig soknak az étkezéshez is köze van. Lévén, hogy szigorú böjti napról van szó, tilos a zsírral való főzés, és a húsokról való lemondás is előírt. A hal azonban kiesik e tilalom alól, szóval a nagypénteki menü egyik kulcsfigurája gyakran valamilyen hal. 

Kenyér és víz a szigorúan böjtölőknek
Fotó: MW

Az egyik legismertebb szabály a jóllakások számára vonatkozik, ugyanis a napi három étkezésből Nagypénteken csak egy alkalommal szabad megtöltenünk a bendőnket, a másik két alkalommal nem. A szokások tiltják a szárnyas állatok levágását is ezen a napon, hiszen az balszerencsét hoz a baromfiudvarba. Hasonló okokból tilos volt a szántás is. De kenyeret például egyenesen ajánlatos volt ezen a napon sütni, mert állítólag a friss kenyér illata enyhítette Krisztus fájdalmait. Egyes helyeken csak bedagasztották a kenyeret, de sütni csak másnap, nagyszombaton kezdték el.

Koplalni máskor is jó 

Szakemberek szerint az ünnepeket leszámítva is érdemes húsmentes napokat beiktatni az életünkbe. Nemcsak ezen a napon teszünk tehát kifejezetten jót a szervezetnek a könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető húsmentes ételekkel. Az ilyenkor szokásos menü lehet a krumplileves, valamilyen húsmentes tészta, de a tejfölös rakott ételek is tökéletesen megfelelnek. Tipikus böjti, nagypénteki ebéd a bableves, a túrós csusza vagy mákos tészta is. Néháníy könnyű húsmentes étellel igyekszünk megkönnyíteni a választást.

Receptek 

Egyszerű krumplileves 

A krumplit tisztítás után kis kockákra, a hagymákat finomra vágjuk. A burgonyát 1 liter vízben a babérlevéllel, a majorannával és 1 csipet sóval megfőzzük. Felhevített zsiradékban a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, ebben megdinszteljük a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Félrehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük a paprikával, felöntjük 2 dl vízzel, majd a burgonyához öntjük. Fűszerezzük, és lassú tűzön a forralástól számítva 5 percig főzzük. Közben a tejfölt egy kevés forró levessel kikeverjük, kevergetve hozzácsorgatjuk a leveshez. Rövid ideig együtt forraljuk, a végén az ecettel enyhén pikánsra savanyítjuk, és rövid pihentetés után tálaljuk. A felaprított zellerzölddel tálaljuk.

Tejszínes medvehagyma-krémleves 

Az olajon megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, rátesszük az apróra kockázott burgonyát, és felengedjük a megmelegített vízzel, majd beletesszük a leveskockát. Amíg felforr, addig a medvehagymát megmossuk, és a vastag szárától megtisztítjuk. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobjuk a durvára vágott medvehagymát és az áttört fokhagymát, majd forrástól számítva kb. 5-8 percig főzzük. Ezután botmixerrel leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre. A tejszínt simára keverjük egy kis levessel, majd folytonos keverés mellett a levesbe öntjük. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. A tejszínnel éppen csak forrásig főzzük. Kissé lehűtjük (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálaljuk

Vöröslencse bolognai 

A meghámozott vöröshagymát késes aprítóban finomra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a meghámozott sárgarépát finomra reszeljük.Egy magas oldalú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a sárgarépát, és megsózzuk, megborsozzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott lencsét. Oregánóval, kakukkfűvel és a bazsalikommal fűszerezzük, majd felöntjük 5 dl vízzel, és fedő alatt  majdnem puhára főzzük kb. 20 perc alatt.Közben a spagettit forrásban lévő sós vízben a csomagoláson olvasható útmutatás szerint al dentére főzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk.A raguhoz adjuk a kétféle paradicsomot, és fedő nélkül puhára főzzük a lencsét. Utólag fűszerezzük, ha szükséges. A főtt spagettivel tálaljuk, és ízlés szerint megszórjuk reszelt parmezánnal.

Sajtos rakott karfiol 

A karfiolt rózsáira szedjük, és forró, sós vízben néhány perc alatt roppanósra főzzük. Kiszedjük a vízből, és amíg hűl, a zsemlemorzsát egy kevés étolajon aranybarnára pirítjuk. Félretesszük. A sajtot a reszelő durvábbik fokán (amin a káposztát) lereszeljük. Egy tűzálló tálat kikenünk bőven margarinnal és az aljára szórjuk a pirított zsemlemorzsa felét, majd beleterítjük a karfiolrózsákat. A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, majd fehérborssal és a szerecsendióval ízesítjük (sót nem teszünk bele, mert a sajt elég sós). A karfiolra öntjük a keveréket, elosztjuk rajta a reszelt sajt mintegy kétharmad részét. Egyenletesen rászórjuk a maradék morzsát, és megszórjuk a maradék sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép pirosra sül a tetején (úgy 30-35 perc).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában