boon.hu video

2024.03.26. 16:23

Hatszáz tojás díszíti a Felsőzsolca főterén álló fát - képekkel, videóval

Felsőzsolca Város Önkormányzata hagyományőrző tojásfa díszítésre várta a város lakóit, óvodás és iskolás csoportjait kedd délelőtt a Hősök terén.

Galambos Eszter

Nagy öröm volt a kicsiknek a felsőzsolcai tojásfa feldíszítése

Fotó: Bujdos Tibor

Sok-sok hímes tojás és boldog gyermekzsibongás fogadta azokat akik kedd délelőtt kilátogattak felsőzsolcai tojásfa díszítésére. A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda igazgatójától Mag Zsolt Sándornétól a boon.hu megtudta, a tojásfa állítása több éves hagyomány a városban. A gyerekeknek is egy óriási élmény, hiszen immár negyedik éve látogatnak ki a térre, hogy a város tojásfájának a díszítésében segédkeznek.

Szépül Felsőzsolca tojásfája
Fotó: Bujdos Tibor

Minden évben egyre több tojás készül, idén már a hatszázat is meghaladja a számuk. A városlakók is kijárnak ide és saját készítésű, illetve vásárolt tojással díszítik a fát. A fa kiválasztásában fontos szempont volt hogy jól látható helyen legyen, hiszen így aki áthalad Felsőzsolcán az örömét leli majd benne. A fa egyéni díszítésére az ünnep végéig lehetőséget biztosítanak. 

Német nyelvterületről származó hagyomány 

Ahogyan a karácsonyfát, úgy a tojásfát is német nyelvterületről importáltuk. A bokrok és a fák húsvétra való feldíszítésének szokása eredetileg német nyelvterületről származik, Németországban évszázadok óta űzik, de nem lehet pontosan tudni, hogy eredetileg milyen célból. Feltételezik, hogy korábban a tojások a termékenységet, illetve az élet-halál feletti győzelmét jelentették, a keresztény hagyomány szerint pedig Krisztus feltámadását szimbolizálják. A német nyelvterületről Magyarországon először a magyarországi németek vették át ezt a szokást, végül a magyarok is. 

Úgy tűnik, hogy Magyarországon is egyre mélyebb gyökeret ereszt a húsvéti tojásfa, mely lakásainkban is méltó része lehet az ünnepnek, barka vagy aranyvessző ágakra aggatott húsvéti tojások formájában. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában