Megújulás

2024.03.07. 17:29

Fiatalos lendületet kapnak a miskolci szimfonikusok

Új művészeti vezetőjét mutatta be sajtótájékoztatón a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Répássy Olívia

Szászné Pónuzs Krisztina és Török Levente

Fotó: Bujdos Tibor

Török Levente lett a Misolci Szimfonikus Zenekar új művészeti vezetője - jelentette be Szászné Pónuzs Krisztina, aki újabb öt évre kapta meg az együttes ügyvezetői posztját. 

Arról is beszélt röviden, hogyan képzeli el az együttműködést az új művészeti vezetővel, Török Leventével, aki igen fiatal kora ellenére rendkívül elismert és páratlan tehetségű karmester. 

Egészen új periódus kezdődik el a következő évaddal a zenekar életében. Fiatalos lendületet hoz majd magával, amit remélhetőleg ki tudunk majd használni. Bizakodva tekintek a következő évadra, sőt végtelenül örülnék, ha maradna velünk a későbbiekben is 

– mondta, majd hozzátette, a szeptemberben kezdődő évad 80 százalékát már összeállította Török Levente. 

 

Miskolci szálak 

Az új művészeti vezető elmondta, Németországban dolgozott eddig, de azon túl, hogy hiányzott a családja, még más is motiválta, hogy hazajöjjön. 

Minél több náció muzsikusait ismerem meg, annál jobban megbecsülöm a magyar zenei élet résztvevőit. Azért vállaltam el ezt a munkát, mert már éreztem magamban kellő rutint ahhoz, hogy ne csak asszisztens legyek egy művészeti vezető mellett, hanem én magam kezdjek bele munkába egy csapattal. A Miskolci Szimfonikus Zenekartól már az első hangverseny után is szép érzésekkel váltam el. Érdekes az a kémiai folyamat, ami karmester és zenekar között zajlik le. Szívembe zártam az együttest és érzem a viszonzást is. Ennek köszönhető, hogy példátlanul nagy többséggel szavaztak bizalmat nekem. Úgy érzem, hasonló álmokat kergetünk a vezetőséggel is, és remélem, egy részét meg is fogjuk tudni valósítani

 – nyilatkozta Török Levente, akinek családi kötődése is van Miskolchoz, hiszen édesapja többször is dolgozott együtt a miskolci zenekarral. 

Török leventéről

Török Levente 1993-ban zenész családba született. A bécsi zeneakadémiára járt, közben azonban már dolgozott a helyi Állami Operaházban. Olyan világhírű zenei fesztiválok asszisztense lett, mint a baden-badeni vagy a welsi Wagner Fesztivál. Karmesteri karriert kezdett Németországban, ahol először a regensburgi színház vezénylő korrepetitora, majd az ulmi színház és a schwerini Mecklenburgi Állami Színház első karmestere volt. 2021-ben megnyerte az 1. Nemzetközi Karmesterversenyt Valenciában, ennek köszönhetően a Spanyol Állami Tv- és Rádiózenekarral adja elő Bartók Concertoját. Fiatal kora ellenére számos országban vezényelt már: például Velencében 2019-ben, az izlandi operaházban pedig 2023-ban. A legtöbb hazai szimfonikus zenekarral dolgozott együtt. A Magyar Állami Operaház visszatérő vendége, eddigi legkiemelkedőbb munkája a Tosca-produkció volt 2023-ban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában