Tárlat

2024.02.28. 20:21

Lassú fordulat, méltóságteljes művészet + fotók

Lenkey-Tóth Péter festőművész alkotásaiból nyílt április 28-ig látogatható kiállítás a Miskolci Galériában szerdán.

Boon.hu

Lenkey-Tóth Péter, a Lassú fordulat címmel április 28-ig látogatható tárlatának megnyitóján, a Miskolci Galériában

Fotó: Ádám János

Lassú fordulat – ez a címe Lenkey-Tóth Péter tárlatának. A művész új műveit állította ki a Miskolci Galériában, megmutatva néhányat a korábban készült képeiből is – azokat, amelyek visszavezetnek a művészete mostani korszakának forrásvidékéig. Elsősorban nagy méretű vásznakat fest, a sötét háttér előtti fókuszban felragyogó tárgyakkal. Új szakasz ebben a festészetben a világos háttér fényéből előtűnő világos tárgyak ábrázolása. A kiállítás ezt az egymásból következő elkülönülést megtartva fekete és fehér teremre osztja a képeket, míg a harmadik teremben két képen, sötét háttér elé tett csuklya látható, a szemközti falon szűk kivágásban megfestett arcokkal – mintha egymást figyelnék a nem látható szemek, az élet sötét oldalairól. A termekben egy-egy haiku ad impulzust, szempontot a befogadáshoz: "Lassú fordulat./Önmagába tér vissza,/hisz onnan jött", "Világosodik./Szinte csak egy lehelet:/Már nem is látszik", "Csak bentről látszik;/a lecsukott szemhéjon/egy fekete lyuk".

A megnyitón dr. Zuh Deodáth művészet- és eszmetörténész egyebekben azt ajánlotta megfontolásra: a Miskolcon élő alkotó hozzájárul, hogy a világ művészet általi lassú és méltóságteljes megértése visszakerüljön az őt megillető helyre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában