Felháborító!

2024.02.08. 12:44

Mérgezés: „Vigyázzatok a kutyáitokra!”

Így lehet védekezni a kiszórt, vagy egyéb módon a kutyák elé juttatott mérgezett étel ellen.

Pap Gyula

A vakvezető kutyák különösen nagy veszélyben vannak, hiszen a gazdájuk nem is látja, mit vesz fel a földről az eb

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Alapítványunk budapesti központjához közel szórtak ki veszélyes tartalmú kapszulákat, mi is féltjük a kutyáinkat, ezért munkatársunk segítségével a veszély elhárítására hívjuk fel a kutyatartók figyelmét

– jelezte a Berta László Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs vezetője. Nyíriné Kovács Mária, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársa több mint 30 éve foglalkozik vakvezető kutyák kiképzésével. Arra kértük, hogy foglalja össze, hogyan futtassanak a kutyatartók, amikor mérgezés veszélye áll fenn a közterületen.

Elővigyázatosság

Az alapítvány kiképzői ilyen esetben hosszú pórázt használnak a vakvezető tanulók esetében, illetve a kölyöknevelők is a fiatalabb kutyáknál. Ez nagyon jó eszköz arra, hogy a kutya ne menjen távolabb tőlük, könnyebben kihívják a bokrok közül, ahol fellehet valamit – mondta el a szakember. Amikor a kutya elkezd hevesen szaglászni, ne várjuk meg, amíg feleszik valamit, amit mindjárt meg fog találni. A hosszú pórázzal el tudjuk onnan hívni, vagy húzni. A kutyafuttatók biztonságosabbak, azokban már el lehet elengedni a kutyát.

A labradorok szeretnek felenni a földről, ezért már a kölyöknevelés során nagy gondot fordítunk arra, hogy gátoljuk őket ebben. Ha megtörtént, hogy felevett valamit a kutya és nem vagyunk biztosak benne, hogy az mi volt, akkor inkább vigyük állatorvoshoz, vagy otthon hánytassuk meg, ha tudjuk. Jobb, mint megvárni, amíg rosszul lesz. Egy látássérült ember különösképpen ki van téve ennek a veszélynek, mert nem látja, hogy mit vesz fel a kutyája, ezért ilyen esetben hosszú pórázon, szájkosárban sétáltatnak. Azután a kutyafuttatóban leveszik mindkettőt, és szabadon szaladgálhatnak. (A szájkosár használat kivételnek számít ebben az estben, hiszen rendelet írja elő, hogy a vakvezető kutyáknak semmilyen esetben, és helyszínen nem kell szájkosarat viselnie.)

Tragédia is történt már

Minden kutyatartónak ajánlom a hosszú póráz használatát, nagyon hasznos eszköz. Tehát vagy hosszú pórázon vagy kutyafuttatóban futtassatok. Vigyázzatok a kutyáitokra

– hangsúlyozta Nyíriné Kovács Mária. „Mi már gyászoltunk mérgezés miatt elveszített vakvezető kutyát. Sajnos alapítványunknak vannak rossz tapasztalatai, mert kiképzett kutyánkat, Rustyt a gazdája kertjében mérgezték meg tíz évvel ezelőtt, a tettes nem került elő. Két budapesti kerületben szórtak ki veszélyes anyagot. Aggasztó híreket kaptunk, több helyen kirakott kapszulákat találtak kutyások Nagytétényben, egy kutya evett ebből és a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően maradt életben. A rendőrségi feljelentés megtörtént a gazda részéről, úgy tudjuk, a kapszulák tartalmát vizsgálják. Ezzel az esettel azonos időszakban a 11. kerületi Bikás parkjának kutyás csoportja is mérgezéskísérletre hívta fel a figyelmet”- tájékoztatta a boon.hu-t.

Jogi háttér

A mérgezési kísérlet a 22. kerületben történt, ezért alapítványunk kérdéseivel megkereste az önkormányzatot. Holub Katalin, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Polgármesteri Hivatal sajtófőnöke bocsátotta rendelkezésünkre, hogy milyen jogszabályba ütközhet a tabletták kirakása. „Fontos tudni, hogy nem szabályozható helyi rendelettel, mivel van magasabb szintű jogszabály” – emelte ki a sajtófőnök. 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 244. § (1)szerint: Aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, a vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva, vagy különös visszaesőként követik el. Ha nem történt volna mérgezés, akkor is egy ismeretlen vegyi anyagot (a gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül) helyeztek el közterületen: Ez környezetkárosításnak (talajszennyezés) minősülhet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában