Anno

2024.02.10. 18:00

Csodák palotájának képzelték a diósgyőri várat

Miről írt 10 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2014. február 13-án a felújítás alatt álló várban járt, és részletesen megírta, mi mindent terveztek ide.

Boon.hu

A diósgyőri vár felújítása – ezen a képen a 2013. decemberi állapotokat rögzítettük

Fotó: Bujdos Tibor

A turisztikai szolgáltatók tanulmányútja adta az apropót, hogy a lap riportere is szétnézzen a felújítás alatt álló diósgyőri várban. A jelenlévőket Lovász Emese régész kalauzolta.

Itt két oldalt acél zászlók lesznek belógatva, amelyeken festett női képmások láthatóak majd. Azoknak a királynéknak és közrendű asszonyoknak a képmásaival, akik szerepet játszottak Diósgyőr életében

 – idézte a beszámoló.

"Lemegyünk a nyugati szárny pincéjébe. Kiderül: a csonka torony statikai problémák miatt nem épül meg. De legalább azok nem bánják, akik a várat romos állapotában szerették. A déli szárnyban viszont öt kis terem lesz: azok lesznek a mesterségek szobái. Keleti szárny, emelet. Ott középen a kápolna áll majd. Onnan jobbra és balra, a mindent a királyokról elnevezésű szoba. Lesz tudás szobája is, ugyancsak interaktív módon, érintőképernyős kütyükkel. Északi szárny: éremverde kap helyett ott és lesz EU-szabványos lift is. Ahol állunk, a nyugati szárnyban lesz egy hatalmas ivó. Asztalokkal, illatos füvekkel, és működő fatüzeléses kemencével" – vezette körbe olvasóit is az írás. 

"A látogatókat nem teremőrök fogadják majd, hanem olyanok, akik akár bemutatnak egy középkori hímzést, vagy mesélnek a lovagi életről" – tette hozzá a szakember. "A reneszánsz teremben táncot is lehet majd tanulni, míg a lovagteremben egy hatalmas szőnyegen a Szent László legenda jelenetei láthatóak majd" – így az egy évtizede az akkori elképzelésekről szóló írás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában