Megújulás

2022.10.10. 18:00

Régi-új formáját ölti magára a Diósgyőri vár

Egy új turisztikai központ jön létre általa Északkelet-Magyarországon és a közép-európai régióban is.

SZB

A Diósgyőri vár nagyszabású fejlesztési projektje a Modern Városok Program keretében készül az Épkar Zrt. és FK-Raszter Zrt. konzorciumának kivitelezésében. 

Folyamatos a munka. Négy bástyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig úgy alakítják ki a várfalat, hogy azon végig lehessen sétálni. 

A tornyok is visszakapják egykori kinézetüket, illetve a legfelső szinteken kilátókat is átadnak majd a kivitelezők. A Királynék kertjében korabeli kertészettechnikával, középkori források alapján is autentikus fűszer- és gyógynövényeket ültetnek el, illetve alakítják ki számukra a megfelelő környezetet. 

A tornyok csillagboltozataikat különleges faelemek, ramonádok felhasználásával kapják vissza. Ezeket felszerelik, majd a segítségükkel alakítják ki a boltozatok végső formáját (illetve a kapcsolódó kőművesmunkát is elvégzik). A ramonádok nem maradnak bent a toronyban: ezeket leszerelik és később újabb bástyákban szerelik össze, így ott is megépülnek a jellegzetes boltozatok.

Folyamatos a munka 

A keleti toronyból már kibontották a ramonádot, majd ez pár nap alatt újra összeállították és a hónap elején be is emelték az északi oldalon abba a bástyába, melyben lift fogja szállítani majd a látogatókat a vár átadását követően. Ezt követte a kőbordák elhelyezése, azt követően pedig a falazási munkákra koncentráltak a kivitelezők. Eközben a külső várfal északi bástyájánál a kőburkoláson dolgoztak, illetve az elkészült kőburkolatok impregnálására került sor.

A hatszögletű torony falazásával is előre haladtak, illetve ebbe a toronyba beépítettek két kő ablakkeretet, valamint a belső várba nyíló földszinti kő ajtókeret is a helyére került. A belső várban többek között pillérek szerkezetépítésén is dolgoztak ebben a hónapban. 

A belső vár építkezése is meghatározó része a projektnek: ennek befejeztével egy körülbelül 3900 négyzetméteres alapterületű épületet adnak majd át. Az első emeleten, az étteremnél található kifejezetten nagy méretű pillérek szerkezetépítési munkái jó haladnak, a második emeleten pedig mind a keleti, mind a déli oldalon azokat a gerendaszerkezeteket építik ki, melyekre az előregyártott födémelemeket helyezik majd el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában